Всичко за наргилето

Всички сме били на онзи купон, на който за пръв път някой запали наргиле. Всички сме се отказвали след първата дръпка, но сме се връщали за още една. И всички сме пушили кофти наргиле, чудейки се какво става.

Щом сте тук, значи искате да подобрите преживяването. Честито, направихте първата стъпка!

Трябва да знаете, че наргилето е култура, майсторлък, настроение, удоволствие. Наргилето не е като цигарата – забързано, употребено и смачкано. Ако не можете да отделите поне час и половина за запалване, изпушване и почистване на наргилето – не ви препоръчвам да се захващате въобще. Наргилето изисква време и старание, като се отплаща със създаване на определено настроение, една притворена свързаност между хората. Наргилето може да ви вкара в медитация, да отпусне и успокои сетивата, да ви освежи, да ви замая сладко… Въобще, наргилето може да направи за вас много неща, стига да му помогнете.

Не пиша този материал с идеята да разкрия всички начини, нито единствения правилен начин, а просто моя начин, превърнал се с годините в нашия начин.

Както всички неща, направени с мерак и тертип, и качественото наргиле разчита на добро познаване на нужните съставки и тяхното правилно комбиниране. Най-важните аспекти са подготовката на чашката (което комбинира тип чашка, облицовка с фолио, пълнене с тютюн и покриване), управлението на топлината/въглените (което включва тип въглени, методи за нагряване и запалване, чистене на пепел) и почистването след пушене (измиване на всички елементи).

За всяка част от цялата постановка има отделна страница с много детайли. Препоръчвам на всички, дори на хората с опит, поне да прегледат материала от начало до край. За крайно забързаните предлагам да прочетат внимателно поне първата страница – как се пали наргиле. Там е описан процес, който е в употреба в нашата компания от края на 2008-а година.

Ако имате въпроси по процеса, питайте! Общите работи може и като коментар тук, а ако са по-конкретни – коментар към съответната страница.

И преди всичко – забавлявате се!

 1. Как се пали и пуши наргиле? Обобщено описание на начинът, по който палим нашите наргилета. Включва връзки към подробните страници, за нещата, които не са ви ясни.
 2. Наргилето Видове и размери наргилета - има ли значение размерът и кой е по-добър? Особености по тялото - клапа за въздух, тръба.
 3. Чашката Какво е чашка и какво е добра чашка? Видове чашки за наргиле. Защо трябва да е идеално нагрята чашката и как да стане това?
 4. Фолиото Видове фолио. Облицоване на чашката с фолио - защо и как? Колко и какви дупки да направя по фолиото?
 5. Тютюнът Кой тютюн е хубав и по какво да го познаем? Какви видове се продават и за колко пари? Как да заредя чашката с тютюн и колко време се пуши? Тютюни без тютюн.
 6. Въглените Какви видове въглени се продават в България и с какво са различни? Кои са за препоръчване? Какво са "естествени въглени"?
 7. Стъклото Каква е функцията на стъклото? Как се охлажда дима от наргилето? Какво може да се налива в стъклото, освен вода?
 8. Маркучът Трябва ли ми голям маркуч, защо и кога? Как се отразява маркуча на пушенето? Маркучи, които могат да се мият.
 9. Други Допълнителни пособия към наргилето - щипка, накрайници за маркуч и други.
 10. Почистване Как и кога се почистват различните части на наргилето?
 11. Често Задавани Въпроси
 12. Магазини за наргиле
 13. Tangiers
 


Последна редакция на 9 март 2010 от Боби