Чашката

Чашката на наргилето е най-често керамичен (макар че има и метални) контейнер за тютюн, който седи на върха на наргилето. Някои хора наричат чашката “глава” или “тапа”, на английски е „bowl“ – купичка.

Добрата чашка е плитка и разлата – осигурява по-голяма повърхност за директно нагряване на тютюна. Така се използва материала по-ефикасно и “готвенето” изисква по-малко време. Добре е да няма остър ръб, защото пречи на плътното прилепване на фолиото, а понякога и го къса. Задължително трябва да е лакирана, защото иначе сиропът от тютюните попива в чашката и предава вкус и няма измиване. Аз лично предпочитам само ръбът да не е лакиран, защото така фолиото се захваща по-добре.

Препоръчвам ви заедно с наргилето да си купите поне още една чашка (като обърнете внимание да има същия тип поставяне, защото има два вида – „мъжки“ и „женски“). Първо, удобството да напълниш две чашки в началото и после да пушиш на ротационен принцип цяла вечер е несравнимо. Второ, чашката е консуматив – понякога се пука от топлината, може да я изпуснете и счупите, може да загори или да се вмирише неспасяемо (особено онези с нелакираната повърхност). Има стотици видове чашки, но тук ще обърнем внимание само на основните и най-разпространените.

http://www.thehookah.com/images/D/d_clay_bowl.jpgНай-използваната чашка в арабските страни е традиционната египетска или Egyptian Clay Bowl. Прави се на ръка, като понякога изработката е доста немърлива, но това рядко пречи на самото пушене от нея. Подходяща е за тютюни с по-ниска влажност от типа на Накла и разновидностите ѝ – Mizo, Nakhla mix и тн.

По света се намират и двойни, тройни и четворни чашки за наргиле. Тройните ги има и в България на цена от 15-20 лева. Позволяват да си правите „коктейли“ чрез ползване на три различни тютюна, които се пушат едновременно. Също удобно е да сменяш едната част, докато другите вървят – получава се приятен затворен кръг, който се прекъсва само от приближаващия понеделник. Продават се в някои от арабските магазинчета, но ако нямате такава, а искате да си направите коктейл от два или повече тютюна, просто ги смесете предварително, в каквото съотношение си прецените и използвайте любимата си чашка. Това е и начин да спестите хем от тютюн, хем от въглени.

http://www.hookah-shisha.com/store/pc/catalog/Bowl-Tangiers-Phunnel-Group-L.jpgДругата отличителна форма е funnel или phunnel bowl. Към този момент, у нас все още не се продават такива, но може да се опитате да симулирате формата с алуминиево фолио. В класическите чашки най-често соковете изтичат през дупките на дъното в рамките на 1 час, което теоретично разваля по-бързо вкуса. При този тип чашка, соковете се задържат максимално дълго и като цяло приготвянето ѝ става по-лесно и бързо от вортекс-а. Има няколко размера – от съвсем малки (Tangiers Pico), до малки, средни и големи, като последните побират над 50 грама тютюн. По наша преценка, малките чашки са най-практични и удобни. Побират между 10 и 20 грама тютюн, в зависимост от марката, като пушенето може да продължи с пъти повече време, в сравнение с обикновените чашки. Съветваме всеки, за който наргилето е любимо удоволствие, да се сдобие с такава чашка, по възможност оригинална Tangiers. Да, намират се единствено в американските сайтове, скъпи са, но си заслужава. Разбира се, обикновените китайски фънели, вършат почти същата работа, струват по няколко евро и ги има налични в почти всички европейски сайтове.

http://www.hookah-shisha.com/store/pc/catalog/Hookah-Bowl-Vortex-Brown-M.jpgИ на последно място, но не по важност, представяме Vortex bowl. Наред с чашките тип phunnel, вортексите са едни от най-разпространените и предпочитани на запад. В последно време и тук тенденцията е същата. Намират се почти навсякъде из арабските магазинчета в суров, глинен (нелакиран) вариант и струват по 3-4 лева. Изцяло лакираните са за предпочитане. Продават се във всички сайтове, включително и европейските, като цената им е не повече от няколко евро. Задължително трябва да притежавате такава, особено ако предпочитате по-сочни и влажни тютюни, с други думи, всичко по-различно от Nakhla.

 

Основно изискване за добро пушене е добре и равномерно нагряна чашка. Тези от по-тънка керамика не задържат достатъчно топлина, макар че загряват и отдават по-лесно. Кухите и много нагънати чашки също не са практични, както и металните, по същата причина.

Идеята не е тютюнът да гори или тлее като влезе в контакт с въглена. Целта е тютюнът да се пече бавно. Представете си гювеч в глинен съд на фурна – не го приготвяте като го залепите на реотана, защото ще изгори моментално, без да се сготви. Вместо това го държите на разстояние от източника на топлина, като не е нужна висока температура, а самият глинен съд помага за бавното, ефективно готвене.

Чашката трябва да бъде така нагрята, че тютюнът да почне да се готви в нея от всички страни, не само повърхността, която е най-близо до въглена. И не само това – ако чашката задържа достатъчно топлина не е нужна непрекъсната висока температура.

Можем значително да подобрим процеса на натрупване и отделяне на топлина, като облицоваме чашката с фолио от вътрешната страна, заредим я с тютюн и я завием отгоре още фолио. Така се получава нещо като капсула от фолио, която позволява перфектно загряване и готвене на тютюна, а и значително улеснява почистването. За това прочетете повече на страницата, посветена на фолиото!

Боби

Последна редакция на 3 септември 2014 от Magdo

35 Responses to “Чашката”


 • Абе нещо ми е прищракало и мисля да си направя мъжка Phunnel Bowl като приключа и я тествам ще споделя дали ми се е получило :)

 • Наскоро ми хрумна лесен и бърз начин да се загрее предварително чашката, та реших да го споделя. Толкова е просто, че все още се ядосвам как не се сетих по-рано. Сварявате вода и поставяте чашката в нея за 1-2 мин (примерно, докъто палите въглените), след което я подсушавате (и внимавате да не се изгорите) и е вече готова за пушене. Премахва досадното (поне за мен) чакане, докъто въглените я загрят. Добра идея е да полеете чашката с гореща вода от чешмата преди да я поставите във врялата, за да не се спука от рязката промяна на температурата.

 • Павка, евалла за откритието :) Аз лично преди време правих нещо подобно, но не с вода, а с директно загряване на газовия котлон. Понеже имам 2, на единият паля въглените, на другия грея чашката. Обаче е трудна за манипулация после – пари, трябва да я затапваш с ръкавица. Така и не посмях да я сложа на котлона заредена изцяло.

  В течение на времето просто спрях да го правя. Така или иначе имам какво да правя докато загрее чашката с въглена. Дали ще си приготвям коктейл или мезенце, дали ще подбирам плейлиста, дали ще си лафя с гостите… Никога не подхождам към наргилето с нетърпение.

  Това, всъщност, ми е проверката дали да го запаля. Ако нещо ме примързява и не ми се занимава леко, или пък си казва „ее то сега докато станеее“ – значи просто не му е времето! :)

 • Е, аз съм на принципа – извадил ли съм го от кутията, ще се прави, а и просто ми е навик да пестя време, от където е възможно.

  Другото, за номера с чашката, е че въглените стоят една идея по-малко върху нея, което довежда и до по-малко пепел в тютюна. Относно това – от край време мисля за начин да държа въглените от страни на чашката, но досега не съм постигнал нищо сполучливо. Ще постна в сайта, ако нещо се получи, евентуално.

 • Здравейте май намерих ( или поне така си мисля) нещо като Vortex bowl.Само да приключа сесията и отивам да си взема .
  Ето и прословутата чашка http://malloforient.com/product/617/chashka-za-nargile-tip-zhenski.html

 • Мда, от година се продават тук, но не ми е останало ред да обновя текста! Препоръчвам ги на всеки!

 • С какво тези чашки са по-добри от обикновените? *Тип-Женски* както са ги кръстили в този саит които постна Кико.

 • Вортексите са много по-добри от класическите по няколко причини, основната от които е, че не изтича сока на тютюна! Което е изумително важно, особено при читавите сочни тютюни и е 100% задължително ако пушиш Танжер.

  Отделно, средната колона е много удобна за поставяне на въглен без той да се допира до тютюна под фолиото. Тая колона допринася и за по-добро загряване, защото все едно си втъкнал нагревател в средата на тютюна (където по принцип е най-студено и винаги там остава несготвен тютюн).

  Мога да продължавам още, но ракийката с трушийката и наргилето ме зоват!

 • „Тип Женски“ това е само начина по които се поставя върху горната част на наргилето(има и мъжки).Не са точно Vortex-a които произвеждат Starbuzz, но за нашите ширини са най-добрите.Има и още 1 плюс който Боби не спомена- събира двойно повече от стандартната чашка.Тъй че ако се голяма компания и си я напълните добре ( без да я натъпквате) спокойно можете да изкарате 2 3 4аса само с тази чашка.Вчера си я взех и мога да кажа че пушенето се подобри МНОГО.

 • Боби, имам проблем … тютюна(сиропа) почна да ми изтича от вортекса …
  взел съм Al Fakher apple 500gr(Оригинал), казвай какво да правя…

 • Сега вече продават и стъклени чашки! С една дупка разбира се ,запазва се сока от Тютюнът, гори по-дълго! Егеглас аинлох копф се казва :)

 • Къде се продават ? Някъде в по в България или ?

 • Ами в България ги няма тези чашки,…аз си е поръчах от Германия,но за мен не е проблем,понеже там живея :) Вземи си чашка с една дупка (Пхунел Бовл)фортеха според мен не е по добро!За това имаш ,този проблем ! :)Ето така изглеждат:тютюна се слага около дупката ,и сока няма начин да изтече!
  http://www.thehookah.com/product.php?productid=16884&cat=259&page=1

 • Да си взема ама като знам че за чашка струваща 15 евро трябва да дам 30 за транспорт… не мерси, пък и намерих начин да не ми изтича :)

 • А пробвали ли сте да си направите ябълкова чашка?

 • Да, няколко пъти, когато се озовахме в ситуация 2 наргилета, 0 чашки, поради счупване :) Няма особен ябълков вкус, ако за това питаш (все пак е облицована с фолио). Добър вкус се получава, когато се замести стъклото със диня, пъпеш или ананас.

 • И аз мисля да пробвам защото на последния купон ми счупиха чашката пък ми се допуши.

 • Имам още един въпрос. Вътрешният диаметър на уплътненията на женската чашка един и същ ли е за всички, защото ще трябва да си поръчвам чашка по интернет

 • За женските чашки уплътненията са малко по-тесни от тези за мъжките. Не знам, да не ти пробутат точно такова. По-добре им пиши, че искаш уплътнение, което да пасва точно на тази чашка. Друг вариант е, да си поръчаш и 2-3 уплътнения за маркуч (от онези черните, дето са по-плътни). Тях можеш да ги използваш и за женска чашка, ако се наложи.

 • Въпросът ми е дали самата чашка идва с уплътнение. На мен все пак ми остана уплътнение от счупената чашка. Та въпроса ми е дали ще мога да го използвам

 • Идва само чашка, както и ако си я купуваш от магазина, плащаш само за чашка. Ако арабина е пич, може да ти даде и уплътнение бонус, но през сайта не вярвам някой да се сети за това. Уплътненията се поръчват отделно и струват стотинки (центове, пенита). Пусни линк, откъдето ще поръчваш, да видим какво пише в офертата. :)

 • Ако чашката е женска, ще можеш да ползваш старото уплътнение.

 • Нито една от трите. Вземи си нормален phunnel или vortex. Според мен тичай до Ст. Град магазинчето, там май имаха vortex-подобия от сурова глина. Ако толко си го закъсал, пиши да ти продам аз един от моите, имам излишни 2 такива.

 • А щом са ти излишни може ли да ми продадеш и двата и долу горе на каква цена би ми ги дал. Другото което е дали ти се разправя с еконт, защото не съм от София

 • 10 кинта бройката. Еконт и Спиди са секи ден при мен, така че нямаш грижи. Прати ми адрес, име и мобилен на info@zadimeno.com и ша ги пратя.

 • Побваите това!!!
  Доста е добро, няма нужда от алуминфолио ;
  http://www.amazon.de/ShiSha-Tabakkopf-Hassan-Pascha-Deluxe/dp/B00AYYINWY

 • Pichove pisha ot tablet i nqmam kirilica. Sujalqvam! Imam pitane . Ako moje da mi razqsnite kak stava nomera s chashka ot plod (ili zalenchyk :D ) kak se izdulbava kak se oblicova? Ne se li sparyjva ot jegata ? Kak se zagrqvat ravnomerno kato ne sa keramichni ili glineni ?

 • По-добро от глинената чашка няма, но щом ти се занимава:
  https://www.youtube.com/watch?v=9LkLbVVbo3M
  Използвай поне три или четири кокосови въглена в зависимост от големината на плода. Не се подлъгвай от края на това клипче. Не очаквай да усетиш някакъв по-силен плодов аромат, от това, което ще ти даде самия тютюн.

 • Здравейте, понеже съм нов, не мога съвсем да разбера, ако трябва да заложа на един вид чашка, коя да е тя – традиционната египетска, Vortex или phunnel/funnel? Изчетох статията и след пресяване на аргументите „за“ и „против“ даден вид отновно съм в колебание :D Използвам Ал Факер.

 • И трите вършат работа, но с phunnel ще ти е най-лесно и бързо зареждането.

 • Здравейте, може ли някой да ми каже дали има от къде да си взема vortex или phunnel чашка в София?

 • Добра статия!

 • Александър

  Пичове, ако пушите с керамични чашки като тези на снимките, по-добре не пишете статии за наргилета. И не, чашките не са най-често керамични (и метални каквото и да значи това, защото метална чашка аз не съм видял), хората които знаят какво правят пушат с глинени чашки.

Leave a Reply