Почистване

Редовното и съвестно почистване на наргилето е от голямо значение, ако искате то да ви служи дълго и вярно. Главният проблем с непочистеното наргиле е, че след време в него се натрупва аромат от всички тютюни, които сте пушили, което влошава вкуса на дима. Може да се стигне до момент, в който не се разбира какъв тютюн всъщност е зареден, заради отложенията по тръбата, маркуча или чашката!

Ето какво ви препоръчвам като процедури за почистване.

Наргилето

Тялото на наргилето се замърсява основно отвътре – в тръбата. След всяко пушене пускайте силна струя вода през нея, но това няма да е достатъчно в дългосрочен план. Купете си от някой магазин цилиндрична пластмасова четка с много твърд косъм и с нея търкайте в тръбата на всеки 4-5 пушения. Ще се изумите какви неща ще излязат :)

Като погледнете през единият край на тръбата, вътре не трябва да се виждат неравности и бабунки. Ако от край до край профилът не е идеално кръгъл, значи имате налепи някъде. Действайте с четката.

На някои наргилета тръбата се разглобява на няколко части с винт. От една страна това е добре, защото много улеснява почистването, но от друга прави тръбата по-неиздръжлива, тъй като резбата (особено в алуминиевите тръби) се скапва доста бързо.

Чашката

Ако следвате принципите за облицоване на чашката с фолио, не би трябвало да имате проблеми с почистването ѝ. Просто изхвърляте фолиото и измивате основно с топла вода. Препоръчвам да пускате силна струя вода от към долната част на чашката, тъй като там се събират основно соковете.

Чашките спокойно можете да пуснете в миялната машина, както и да търкате с препарат като Cif, който се справя чудесно с нагара. Но ако ви се получава нагар, опитайте да разберете какво не правите правилно при облицоването – дали фолиото се къса някъде и изтичат сокове, или зареждате прекалено много или прекалено течен тютюн?

Препоръчвам ви винаги да имате поне една резервна чашка. Случва се от топлината или след доста употреба керамиката да се спука спонтанно и се получава много неловка ситуация, особено в разгара на вечерта. В такива случаи можете да си симулирате чашка само от фолио, но това изисква  малко умения и старание :) Освен това с резервата ще можете да правите ротация и докато почиствате и зареждате едната, ще пушите от другата.

Стъклото

Стъклото е лесна работа – може да се пуска в миялна, а понеже е стъкло не задържа много миризмата. Аз лично моето го мия с Cif, ако случайно по дъното се отложат някакви боклуци, но това рядко се налага. Повечето пъти малко сапун е достатъчен.

За да си улесните живота ви препоръчвам след пушене дори да не миете наргилето, поне да излеете водата от стъклото. Така хем то няма да се вмирисва, хем тръбата няма да седи във вода още няколко часа, което ѝ удължава живота.

Ако имате много голямо наргиле може да си е занимавка всеки път да миете гигантското стъкло – съчувствам ви! Но точно при големите наргилета е най-важно почистването, защото обикновено размерът води до занемаряване. А какъв е смисълът от едно красиво, голямо наргиле, ако не се пуши добре?

Маркучът

Това е най-проблемният компонент. На теория би трябвало да можете да почистите всеки маркуч като му пуснете силна струя вода и го миете със сапун отвътре. Бодвате единият край в батерията на мивката, а другия – в канала, и пускате силно водата. След минута спирате, затапвате с пръст единият край на маркуча, а в другия наливате малко веро и вода. Затапвате и другия край и разклащате добре в продължение на минута. Накрая изплаквате пак със силна струя и оставяте да изсъхне.

Да, обаче! Тази чудесна схема често бива спъвана от един важен факт: доста от продаваните у нас маркучи не са 100% washable; с други думи миенето не им се отразява добре. Има един модел, които са с нещо като облицовка от пресована хартия от вътрешната страна. Те се вмирисват ужасно бързо и са невъзможни за миене с вода. Други пък имат сглобки от картон – същите проблеми. Трети уж са ОК, но като ги миеш и протичат от някъде, или се разпадат залепените места, или мухлясват…

С две думи – пригответе се да си купите нов маркуч, ако имате проблем с миенето на сегашния ви.

Какво правя аз?

Ето какво обикновено правя аз след пушене, според нивото на мързел:

 • В идеалния вариант разглобявам и измивам всичко веднага. Това, разбира се, става един на всеки 20 пъти :) !
 • По-често изхвърлям фолиото с тютюна, отделям чашката, махам маркуча и изливам водата от стъклото, а миенето остава за сутринта.
 • При екстра-мързел само изхвърлям тютюна и водата, без да разглобявам…
 • …а в най-лошия случай просто махам стъклото и изливам водата, а останалото чистя на сутринта.

С това, надявам се, ви е станало ясно колко важно е да не седи тръбата във вода повече от нужното!

И за финал нещо различно. По форуми и сайтове могат да се прочетат тиради за това как наргилето с годините приема собствен аромат и едно „стерилно“, ново наргиле не се пуши толкова добре. С това мога да се съглася до там, че обикновено новите наргилета имат един „фабричен“ аромат, който изчезва след няколко употреби, но след това задължително трябва да се чисти редовно!

Последна редакция на 26 март 2010 от Боби

22 Responses to “Почистване”


 • Митко Йорданов

  Ако нямате четка, за прочистване на тръгбата може да се използва въже, което се прокарва от единия край до другия (дори и само като се всмукне от тръбата за да излезе – при проблеми с прокарването).

  Въпреки всичко, с четка ефекта е по-добър :)

 • Ако нямате четка, за прочистване на тръгбата може да се използва въже, което се прокарва от единия край до другия (дори и само като се всмукне от тръбата за да излезе – при проблеми с прокарването).

  Въпреки всичко, с четка ефекта е по-добър :)

 • Пълня маркуча с вода и го издухвам няколко пъти. Първото и второто продухване изкарва винаги жълтеникаво-кафява вода. Иначе за чашката – оставям я вечерта в друга, по-голяма чаша, за чай или кафе. Пълня с вода и веро и на другия ден чашката се измива много лесно.

 • Относно маркуча, аз изхърлих моя и за левче от железарията на площад Журналист си купих 2 метра силиконова тръба която върши същата работа перфектно.

  Прозрачна е, личи си като се цапа. Мие се супер лесно и не струва нищо. Пък и друго си е да видиш как се прокрадва димеца към теб.

 • da oba4e nqkoi ako moje da mi kaje po fm ili po e-mail ot kade to4no da kupq ot po blisko mqsto hubavo nargile i kak da go po4istq po hubavo s nqkuf preparat ???

 • На страницата с Магазини (http://zadimeno.com/nargile/magazini) има доста места въведени. Аз лично ти препоръчвам да идеш на място до Царството на Ботев. За чистенето всичко си е описано горе.

 • Аз лично срещнах доста трудности с намирането на подходящо средство за почистване. Кръстосвах няколко дена магазините, но всички четки бяха прекалено широки. Спрях се на четка за сифон от Практикер, беше достатъчно тънка и доволно твърда. За съжаление се оказа къса. След още няколко дена мислене и махнах пластмасовата дръжка, напъхах я в тънка медна тръба и с коване я закрепих за четката. Не изглежда като от магазина, но каква гняс извади, не е истина. Сега като погледна отвътре, свети:).

 • zdr,neznaeh 4e v 4a6kata parvo se slaga folio i posle tiutiunat sig sam 4e 50 – 60 % ot horata koito pu6at nargile ne znaqt tova mersi za informaciqta. Otnosno samneniqta za vrednosta ot cigarite i nargileto vijte na tozi sai i se ubedete http://yurukov.net/blog/2008/10/01/koe_e_po_vredno_nargileto_ili_cigarite/

 • Маркуча не е достатъчно смао да се мие със струя вода ами след това го нагънете няколко пъти да видите още какво има да излиза и пак го измиите…

 • То от маркуча ще ги изчистим налепите, а ма за дробчетата никой не казва с какво да жулим… :)

 • Ники този въпрос може да го зададеш на някой заклет пушач. Всъшност от наргилето се вдишват сушени плодове с глицерин добавени аромати и съвсем малко никотин. Виждал съм на котийката с тютюна пишеше 0,01% nicotine за цялата кутия , а при цигарите в една цигара средно се садържа 0,3% никотин или близо 30 пъти повече, а като добавим и катраните…

 • Моя маркуч е твърд и изглежда, че е от плат. Става ли пак да го мия с вода и така нататък или може да има същия ефект ако прикарвам четката за желязната тръба през него.

 • Не съм виждал до сега маркуч от плат! Най-вероятно се бъркаш с декорацията, която облицова маркуча. Мий го с вода спокойно. Съмнява ме да успееш да прекараш четката през маркуча – колко е дълга тая четка?! :)

 • OK благодаря за помоща.

 • За тези които не знаят,има маркучи от силикон!Стъклен мущук :)Можете да го миете когато си поискате,няма мирис вкус и т.н !
  http://www.shisha-palace.at/glasschlauch-palace-p-1055.html

 • Кристиян

  искам само да попитам аккво ще стане на тръбичката ако не изкарвам веднага водата щото вода ми е седяла до 3 4 дена мах

 • Ако ти е качествено наргилето, нищо няма да стане. Зависи от материала, от който е направено. Ако е от по-долно качество, най-много да ти тръгне ръжда в основата на тръбичката. Имам приятел, който си беше зарязал наргилето четири месеца с помийката вътре и нищо му нямаше. Измихме го с леко гореща вода, за да се махне стария аромат и го приготвихме за пушене. Все едно не беше палено от вчера. Нямаше никакъв проблем. Съответно съм виждал и наргиле, от което е пушено не повече от 2-3 пъти, уж прилежно почиствано и тн., но пък ставаше само за скрап.
  Въпрос на навик (и мързел) е кой, как и кога го почиства. Нещо като с миенето на краката. Някои го правят по два пъти на ден, други по веднъж седмично… :)

 • ПРивет, тъй като и мен ме мързи да го чистя често, баща ми ме светна за 1 номер. АКо тръбата или купата миришат на пушек, капнете оцет в тръбата по малко в купата повече, и долейте с вода, разклатете няколко пъти… Оцета неутрализира гадната миризма от дим…. в маркуча също става, но тъй като моя е кожен….. трудна работа :)

 • Наистина полезно и задълбочено разглеждане на проблема

 • Джамбазов

  С третото наргиле, което си купувам, се появява подобен проблем. Ползвам Khalil Mamoon Ice, с камъни или Al Fakher. Имам го от месец. Почиствам с четка и вода тръбата, с вода и препарат+четка за ваза – вазата. Маркучът го продухвам старателно, имам 2 маркуча (не са силиконови и не ги мия). Чашката ми е глинена, и по нея се появи сериозен нагар, въпреки че я облицовам с фолио ( казаха ми, че нагара е нормален и дори необходим – почти цялата е почерняла). Мия я и нея с препарати след всяко пушене.
  Проблемът е, че от седмица насам се случва това, което ставаше с останалите ми наргилета – адски бързо изгаря тютюна, за около 20-30 мин целият е почернял, вкусът се влошава, и все едно пуша сажди. Вкусът е адски гаден и горчив. В началото , когато купих наргилето (само преди месец) не беше така. Дали нещо бъркам в почистването, дали е от чашката,дали от маркуча- нямам идея. А уж спазвам доста професионални съвети. В безизходица съм.

 • Най-вероятно си купил доста силни въглени. Решението е просто – палиш три въглена и ги слагаш в трите края на чашката. Изчакваш 10 минути и след това пушиш още 5-10 с тях. След това махаш единия въглен в чинийката и оставяш само два върху чашката. На всеки десет минути е хубаво да ги въртиш. Когато намалеят като обем и отделяне на топлина, можеш пак да си сложиш третия, който вече ще е останал наполовина, но пак ще върши работа. Не забравяй също, че различните тютюни имат и различна толерантност към жегата, дори и да са от една марка, в случая Ал Факер.

 • Джамбазов

  Така правя, но въглените не ги слагам директно върху чашката със станиола, а в джезве, което е отгоре. Почнах да махам третия по-рано и направо да разпалвам с 2, и се пооправи.
  Другото, което е на това ICE наргиле, ледът който се пълни в пълнителя под самата чинийка и чашка вгорчава вкуса на тютюна и го прави различен, пробвах без него по-добре е.
  Абе във всеки случай, проблемът не е в почистването, както си мислех.

Leave a Reply