Често Задавани Въпроси

В отделни страници към този раздел ще публикуваме разширени отговори на най-често задаваните въпроси. За момента сме пуснали статии по два особено популярни проблема:

 • Мога да си запаля наргилето, но не изкарвам гъст дим (или много дим)!
 • Наргилето ми е развалено! Трудно се дърпа (или отнякъде влиза въздух!

Ако имате общи въпроси, пишете коментар тук и ще се опитаме да ви отговорим. Ако въпросът засяга някоя конкретна част от наргилето и пособията, за препоръчване е да пишете към съответната страница.Последна редакция на 17 март 2010 от Боби

42 Responses to “Често Задавани Въпроси”


 • Приготвам наргилето по дадените указания, но почти винаги има едно щипене ли, как да го нареча на гърлото и не мога да поема много от дима, защото силно ми раздразва гърлото (не само на мен, а на цялата компания). Къде бъркам?

 • Трудно е да се каже без повече детайли, но най-вероятно ти гори тютюнът. Това е най-често срещаната причина за дразнещия дим. Увери се, че:
  – не пълниш прекалено много чашката (тютюнът да не опира горното фолио)
  – не прегаряш тютюна с прекомерно нагряване в началото и особено след започване на пушенето
  – не позволяваш на много пепел да влезе в чашката през дупките на фолиото горе

  В общи линии като усетиш, че почва да ти дразни – отстрани въглена за малко. Ако имаш 2 или повече въглена сложени, явно са прекалено много. Остави чашката 1-2 минути без въглен, отупай го добре от пепел и го върни, поставен на ръба, не в средата.

  Пиши как си се справил, пък и с повече детайли, да видим дали можем да помогнем още.

 • Днес отново си запалих наргилето. Отначало не беше особено дразнещ дима,(търпеше се) но след като смених въглените стана непоносимо и се отказах. Около 20 минути наргилето стоеше ей така, с въглена отгоре и реших да дръпна от любопитство и това дразнене го нямаше…

  Познавам глинар и съм се чудил дали ще може да ми направи една супер голяма чашка за наргилето :D и дали ще върши работа де..

 • Човек, ти ако не можеш да се оправиш с малка чашка, с голяма – забрави!

  Ще трябва да дадеш доста детайли по процеса ти, за допълнителна помощ. Ето насочващи въпроси:
  – казваш „Отначало“, какво ще рече това? Колко време? Колко дръпки?

  – казваш „като смених въглените“, какво ще рече това? Колко са били в началото? Защо си ги сменил? След колко време? Колко въглена държиш на чашката във всеки един момент? Като си ги сменил, с какво ги смени?

  – казваш „20 минути наргилето стоеше ей така“, какво ще рече това? Че в самото начало, преди да почнеш да пушиш, си изчакал 20 минути? Или че при смяната на въглените е стояло 20 минути? Ако са свършили първите – защо си чакал 20 минути? И как е възможно хем да са свършили, хем да е стояло с въглен?

  Пиши с малко повече думи, иначе с нищо не мога да ти помогна. Опиши подробно стъпка по стъпка какво правиш. Очевидно нещо не е наред, защото в инструкцията на нашия сайт никъде не пише за 20 минутни престои на въглена?

  Ако си от София мога да ти предложа да дойдеш на някоя от сбирките ни и да видиш как се получават при нас нещата. Не изключвам възможността да си много взискателен на тема дим, с чуствителен дроб. В тази посока пробвай в стъклото да наливаш ледена вода и добавяй възможно най-много натрошен лед. Колкото по-студено е в стъклото, толкова по-хладен дим, толкова по-малко дразни.

 • Красимир Бечев

  Според мен самия въглен е от голямо значение,колкото по-добре разпален – толкова по-добре.При мен се получава следното – като сложа кубче или две след кратко време тютюна се сляга и се получава нещо като „легълце“ образно казано :), а съм забелязал че по наргиле баровете подобно нещо няма.Интересно ми е процеса по приготвяне да бъде обяснен от арабин,който си изкарва хляба с това.Аа още нещо – по баровете дори и с голямо количество добре разпален въглен не се пали в първите 20 мин,нещо което е почти неизбежно в домашни условия,може би има някакъв чалъм.Много бихме искали с 1 мой приятел да посетим някоя от вашите сбирки,някъде на домашно ли се събирате? :)

 • Много въпроси поставяш, все валидни и се радвам, че обръщаш толкова внимание на тънкостите!

  1. Прав си, че въгленът трябва да е много добре разпален. Не случайно съм писал в страницата „Въглените“ следното: „Въгленът е добре запален когато почервенее добре по цялата повърхност.“

  И с по-малко разпален става, просто се чака повече време в началото. От друга страна, има едно екстремно полево условие, в което сме попадали доста. Вечер, на плажа или на поляната в гората, без огън сме, палим въглен на свещ. Да се изчака пълно запалване би отнело над 20 минути… Като потръгне малко въглена – раздухваме го леко и го слагаме на наргилето, а върху него още един. Така за 10тина минути потръгват два въглена, които са достатъчно начало.

  2. Това „легълце“ за което говориш – на горното фолио ли е? Като вдлъбване в средата? Ако е това, тук има няколко неща.

  Първо, не би трябвало да се свързано със слягане на тютюн, тъй като тютюнът изобщо не трябва да се опира в горното фолио, какво остава да му прави основа.

  Второ, ако те притеснява „потъването“ на горното фолио – просто ползвай два слоя и наблегни на хубавото увиване на свободните краища около чашката.

  Трето, в наргиле баровете (по мое мнение) е пълна мизерия. Там разчитат на могъщо натъпкана с тютюн чашка с презумцията, че така ще се пуши по-дълго. Това до някъде е така, защото по-големият обем тютюн притъпява вкуса на започващото рано-рано изгаряне на горните слоеве. Но ако ми дадеш тоя тютюн, аз ще заредя 2 чашки и ще се пушат всяка по час и половина качествено, вместо общо 2 часа, от които втория – мизерен.

  2. За приготвянето от араби / турци / египняти / сирийци / мароканци. *Никога* не трябва да забравяме, че наргилето е като банската капама. Има 100 различни начина да бъде направена. Или трябва да я изучиш и да си я правиш както ти е кеф, или да си харесаш някоя и да ходиш се там да я ядеш :)

  От описанията на много познати съдя, че из арабския свят наргилетата се правят по доста различен начин от практикувания от нас. И с друга цел, с друг ефект. Ние не търсим събарящ никотинов звяр или облаци дим, които се режат с нож. Нашето желание е да извлечем максимално вкус и аромат от наргилето, като до последно да се пуши без „натоварване“ – без нагарчане, без да задига по гърлото, без да се кашля кат разпран…

  С всичко това е съобразен и процеса ни, описан в страницата „Как се пали наргиле“. Аз мисля, че всеки трябва да си намери читавото, каквото му е по вкус. Добре дошли сте когато имате възможност и желание, да видите на живо как стават нещата. Ако ви допадне – взаимствайте, променяйте, нагаждайте.

 • Красимир Бечев

  Полезно инфо,а за паленето на наргиле в полеви условия имам доста опит и няколко избегнати пожарa след обилно количество алкохол.. :D Аз от евтините тютюни обикновено слагам повече тютюн,защото са напоени прекалено много с есенция и ако е под ръба е почти невъзможно (поне за мен) да се „сготви“ както трябва.

 • искам да питам как да изкарвам много дим ама много

 • Препоръчвам ти да погледнеш посочената по-горе страница „Гъст дим“, но не само я хвърлиш поглед, а да я изчетеш и разбереш. Дори може би е по-добре да започнеш с общата инструкция: http://zadimeno.com/nargile/kak

 • Аз наскоро се зарибих, направих всичко, което беше казано, но МНОГО ме заболя главата след като пуших…
  Защо става така?

 • Ако си росен-пресен, може би по-добре би било да започнеш с по-кратки сесии, да зареждаш по-малко тютюн в чашката и да не гълташ дима прекалено ентусиазирано?

 • Taka e, май се полакомих бая предния път.
  Мисля, че беше от тютюна – уж беше ябълка, ама нямаше вкус на ябълка и беше ТОООЛКОВА сладникав… А иначе не съм гълтал дима, но бая пуших.
  Бтв, след това повръщах и ми се виеше много свят, а не е като да съм хилав – тежа 86 кг, обаче никога не съм пушил нищо.

  Ще мине известно време преди да запаля отново, иначе съм бая зарибен. :Д

 • Виж сега и аз съм 80 кила ама това няма значение в случая. Главата боли в този случай основно заради липса на кислород.

  Аз не съм пушач и като седна да дърпам като не видял дишането намалява сериозно. След 30мин активно пушене без да си почиваш и да дишаш нормално няма как да не те зацепи главата. Прото не стига кислород.

  Поне това е моята теория, която съм доказал за себе си.

 • Dabiela Pavlova

  моят въпрос е малко разлечен . чувала сам че може да се пуши трева от наргиле… не знам дали знаете нещо по въпроса обаче ми е интерсно // и още нещо мн се радвам че намерих вашия сайт . пуша наргиле от 5 мисеца и до сега сам го правила грешно ..

 • Да, теоретично може да се пуши марихуана от наргиле. Има два основни проблема. 1) Нужен е доста „материал“ и 2) хваща доста по-зловещо, защото димът не пари на дробовете, съответно можеш да дръпнеш и задържиш доста.

  Но от гледна точка на ефективност е за предпочитане е да ползваш bong ако те влече тревоманията и не разполагаш със собствена плантация :D

 • Искам да ви задам един въпрос….на какво се дължи това,че когато дърпам не се усеща вкуса на тютюна,а съвсем леко го усещам при издишане? явно бъркам някаде при приготвянето на наргилето…

 • джоглев

  пуша наргиле от 2007 но не е това въпросът . наскоро дочух че ще се слага акциз на тютюните за наргиле вкючително и на билковите има ли нещо вярно в това?

 • @джоглев – Здравей,

  При всички положения билковите тютюни немогат да са със същия статут както са обикновенните. Просто билковите нямат тютюн в тях и няма как да влязат в графата тютюневи изделия.

 • На тютюните за наргиле има акциз от както има Българска Митническа Дирекция. Тъй че информацията ти е в най-добрия случай непълна. По въпроса с билковата шиша (herbal shisha) няма ясно становище в Митническата Наредба, макар че теоретично трябва да влезе в графа не-хранителни продукти от растителен произход, а не в изделия от тютюн (които са с много висок акциз).

 • здравейте аз нямам никаква представа за наргилетата а за нова година ще има и искам да попитам как да го сглобим кое каде да сложим. Четох статийте но някои понятия не са ми ясни ако можете напишете ми каво точно трябва да се направи стъпка по стъпка. Мерсии :)

 • molqvi kaje mi kak da si kupq tarambuka za6toto mi xaresaxa na dve kartini

 • Това е сайт за наргилета, не за тарамбуки и 2 картини.

 • Zdaveite imam nargile ot 3 godini, no nikoga ne sum mojela da si go zapalq. Imah ot vuglenite kato tabletki i ne mojeh da gi zapalq dnes si vzeh novi durveni vugleni v magazina mi gi preporuchaha palq gi na kotlona stavat napulno cherveni pravq nargileto po vsichki okazaniq.. izchela sum celiqt vi sait, no vse oshte ne moga da izkaram dim uspqh samo na dva puti i to edva zabelejim. Chshkata s tiutuna mi stava napulno goreshta, slagam malko tutun, ne go tupcha, pravq malki dupchici na folioto abe vuobshte vsichko koeto ste napisali i pak ne uspqvam da izkaram dim. Molq vi pomagaite! :(

 • Никол, възможно ли е да имаш проблем с въздушния поток? Погледни тук и прогони системата според описанието: http://zadimeno.com/nargile/faq/airflow

 • Dnes uspqh da go nqpravq nai-nakraq :)))))))))) I sum mn happy!!! Imam i drug vupros. Ako sum izpushila dva vuglena trqbva li da smenqm tutuna ili moga da si sloja novi vugleni kato se ima v predvid, che nargileto mi e sreden razmer i chashkata za tutuna mu e sravnitelno malka?

 • zdraveite,
  moga li da smenq chashkta na nargileto s drugo neshto izgubila sum q a mi trqbva vednaga chashka :)) mersi predvaritelno

 • Това питане вероятно вече не е валидно, но все пак: можеш да ползваш половин ябълка за целта :) Опаковай я с фолио, като преди това издълбаеш дупка на мястото на семките. Тук е показано как: http://www.youtube.com/watch?v=jyhHQvSfHPI – но препоръчвам да сложиш фолио и отвътре!

 • zdraveite vav nargileto vmesto voda ot dolo mojem li da slojim alkohol primerno rakiq ili vodka

 • Можеш, каквото ти е на сърце. Ние сме пробвали с мента, водка, ром, кампари и прочее. Ето един пример: http://zadimeno.com/shisha/inthemix/kasis-otsekade

 • zdraveyte :) pozdravleniq za saita :) imam malyk problem i ne znanm na kakvo se dylji.Variantite spored men sa ili precakano nargile, ili az ne pravq ne6tata kakto trqbva ili sym na4inaesht i vsichko e normalno :) Taaa, problema pri men e , 4e za da napravq hubava drypka ot nargileto si, naprqgam vsichkite si muskuli, ta daje i stomaha me zabolq.Kato drypna normalno izdisham malko dim.Normalno li e ili ima problem :)))

 • Не е нормално, ни най-малко. Има проблем. Започни от тук, за да се увериш, че не е проблем с въздушния поток: http://zadimeno.com/nargile/faq/airflow

 • Не намерих по подходяща категория за това пиша тук. Пуша наргиле от почти две години. Опитвал съм всякакви тютюни. Fumari, Al fakher и т.н.т. Гот, е но ми отнемаше поне 30 минути на вечер след работа да си го натъкмя. Пафкаш, гледаш да поддържаш въглените и т.н.т . Една колежка ме светна за е-цигарите. Заклета пушачка, но решила и си взела такава и си пафка в офиса.
  Кодя си аз некви iOS шитни и усещам някакъв познат аромат.
  Викам си някой е запалил наргиле. Да, ама не. Каката си пуши елетронна цигара с вкус на диня.
  Ами няма такъв кеф. Пробвах течност без никотин – шоколад и мента. Ами по нищо не отстъпва на Mint Chocolate Chill на Fumari.
  От тогава заебах наргилето. Уморен си след работа и ти се пуши нещо яко. Само сипваш в джумука и след минута си пушиш на кеф без да се занимаваш с чистене, пълнене, лед, палене на наргиле и т.н.т
  Да. Някои може да ме анатемосат, ама поне аз не намирам разлика в качеството на пушене от това на е-цигара спрямо наргиле.

 • Нормално ли е наргилето да ме събаря от 3-4 дръпки… :D

 • Искам ако може да ми обясните дали наргилето е вредно и колко …дали вреди на дробовете..абе като цяло :)

 • Имам питане. Проблемът е, че наргилето много бързо започва да „дере“. Още на половината въглен. Пробвах даго правя как ли не, както е описано тук, както го правят мои приятели, но проблемът си остава. Имате ли някакви предположения защо?

 • Симона Георгиева

  Искам да попитем, ако във въглените няма никотин наргилето вредно ли е ? :)

 • Никотин се отделя при горенето на тютюни. При наргилето правилното пушене само награвя тютюна (и сиропа) и се отделя дим, но малко или никакъв никотин.

  Във всеки случай, не е безвредно.

 • Здравейте ,
  Искам да разбера как стои въпросът с внос на тютюн . Наскоро намерих доставчик с много добри цени . Предлага продукти не само на AL fakher но и на starbuzz , fumari , които даже е трудно да ги намериш в България. Цените са 2-3 пъти по евтини , разбира се като правиш поръчки над 100 кг . Като питах доставчкика ме увери че няма за какво да се притеснявам , а просто си взимам стоката . Пишели че се води NON TOBACCO product и няма да плащам мито . Има ли такъв вариант ?

 • Ал Факер имат серия non tobacco, но тя е гадна и се съмнявам да върви, ако ще правиш бизнес. Старбъз имат само едни камъни, но не и такъв тютюн, за който говориш. Фумари пък въобще не произвеждат нищо подобно. На митницата ще си платиш всичко като поп и няма как да минеш метър, особено пък за количествата, за които си писал. Най-добре отиди и попитай направо там как стоят нещата и какви са точно митата и тн. към този момент. Ако решиш да вкарваш само безникотионови продукти и то от ЕС, ще избегнеш всякакви подобни такси, но за тютюн това няма как да се случи, освен ако не решиш да правиш някакви машинации, за които носиш съответно и наказателна отговорност. Ти си решаваш в случая… :)

 • Никола Павлов

  Здравейте ето и моя въпрос как е усещането със мента вместо вода и слагате ли ледчета във водата или дадената течност и каква е разликата.колко често пушите аз поне пуша 5 пъти в седмицата.

 • Гошо от почивката

  На мен ми еба ма*ката от начало и се учудих защо но после видях ме водата беше по малко и като долях колкото тябва даже с милиметър повече това с горенето на гърлото спря и пушакът беше много гъст и обилен но после палих пак и сега мен и мойте приятели много ни боли глава незнам защо защото тютюнът е изгорял или кво щ…

 • Здравейте,

  Скоро ще ходя на море и реших да взема наргилето с мен. Бихте ли ми дали идея за това как да си запаля въглените (такива за котлон)? Всякакви идеи и съвети за пушене в такива условия ще са от полза. Благодаря!

Leave a Reply