Въздушен поток

„Наргилето не тегли! Трудно се дърпа! Влиза въздух, а няма дим!“

Това са най-срещаните въпроси, свързани с наргилето. За това са доказателства стотиците коментари, които сме (аз и адаша Юруков) имали през годините. „Трудното дърпане“ реално е проблем на въздушния поток в наргилето и е лесен за диагностика. Започнете с почистено, сухо, незаредено наргиле.

 • Продухайте всяка от частите в две посоки (от двата ѝ края): чашка, тяло/тръба, маркуч. Ако някъде запъва – това ви е проблемът. Понякога частици попадат в тръбата или маркуча, понякога чашката се задръства, ако не я миете. Почистете всичко основно, с вода, четка и парче тел, ако се налага. Или си купете нови – маркучът струва 5 лева, чашката – и тя толкова.
 • Сглобете наргилето, без да го зареждате. Сложете длан върху чашката, така че да я запушите плътно. Дръпнете през маркуча. Трябва да влиза съвсем малко или почти никакъв въздух  (заради несъвършенства в уплътненията). Ако влиза много (дърпа се свободно), проверете елементите един по един:
  • Махнете маркуча и дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи проблемът е уплътнението на маркуча. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо.
  • Махнете чашката и запушете с пръст или длан горния отвор на тръбата. Дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи проблемът е в уплътнението на чашката. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо.
  • Ако не е едно от тези две неща, вероятно е уплътнението на тялото, там където се свързва със стъклото. Купете си по-добре прилепващо или ползвайте тиксо. Ако тялото ви е на винт, пробвайте да увиете няколко пъти стъклената резба с тефлонова лента – продават се в железариите за уплътняване на тръбни сглобки (замества кълчищата).
  • Остава да проверите клапата. Аз лично препоръчвам нейното пълно запушване още с покупката на наргилето. Повече за това – на съответната страница. За да я проверите за проблем, развийте тапата, извадете сачмата и запушете дупката с пръст. Дръпнете директно от отвора за маркуч. Ако не влиза въздух, значи клапата ви изпуска. Замислете се дали да не я запушите перманентно, като мен.
 • Ако до тук всичко е наред, значи проблемът остава зареждането на наргилето. Препоръчвам да изчетете внимателно раздела Всичко за наргилето, но ето все пак няколко отправни точки:
  • Не тъпчете тютюна в чашката, когато я зареждате. Ако искате пробвайте след зареждане и покриване с фолио да дръпнете от долната страна на чашката, за да се уверите, че има добър поток въздух.
  • Препоръчвам множество мънички дупчици по фолиото отгоре, вместо малко и големи. Но малко и големи е за препоръчване пред много и големи!
  • Ако облицовате чашката с фолио отвътре (което ви препоръчвам да правите!), убедете се, че дупките на дъното са големи и съвпадат с дупките на чашката.

Тези стъпки би трябвало да покриват всички проблеми с потока на въздух в наргилето, но ако все пак се запънете – драснете коментар!

Последна редакция на 12 март 2010 от Боби

0 Responses to “Въздушен поток”


 • No Comments

Leave a Reply