Вредата от наргилето

Тук няма да намерите пропаганда или празни приказки по двете най-разпространени тези:

 • наргилето е по-безвредно от цигарите!
 • наргилето е много по-вредно от цигарите!

Никой от нас няма научната подготовка да прави изследвания и оценки. Аз лично съм търсил авторитетни изследвания по темата – без успех. Ако вие знаете – посочете източници, да се образоват всички.

Боян Юруков е направил един много интересен тест (ако ще и да не е нАучен) с наргиле, цигари и прахосмукачка, който показва, че едно наргиле отделя в пъти по-малко катрани и твърди частици от кутия цигари. Причината за това е голямата ефективност на водната филтрация и като цяло по-малкото количество тютюн, което се зарежда в наргилето. В пакет цигари има около 20 грама чист тютюн, а за едно зареждане на наргилето рядко отиват повече от 10 грама смеска, от които не повече от 60-70% всъщност са тютюн.

В нашата практика обикновено група от 4-6 човека изпушва 2-3 наргилета на вечер по време на парти, докато един редови пушач спокойно опуква половин кутия цигари за същото време. Субективното ми мнение на този фон е, че дори всеки ден да изпушваш сам по едно наргиле, пак ще е по-безвредно от кутия цигари на всеки два дни.

Да, тютюнът за наргиле съдържа никотин и катрани (описани са на опаковката при всяка читава марка). Да, тютюнопушеното убива (макар и значително по-бавно от трафика в София, да кажем). Да, има смески за пушене с наргиле, които не съдържат тютюн в себе си, така че вероятно са значително по-безвредни.

Вярвам, че всеки възрастен и зрял човек (или поне пълнолетен) може да вземе решението сам.

Последна редакция на 19 март 2010 от Боби

24 Responses to “Вредата от наргилето”


 • „Пушенето на наргиле е вредно толкова колкото и цигарите“ – официални данни. Изследванията на британските учени дадоха най-накрая отговор на този въпрос. Ето го и въпросният репортаж от БТВ Новините: http://www.vbox7.com/play:82987e31

  Пушенето на едно наргиле за цяла вечер (от група хора) се равнява средно на около 30-40 цигари.

 • Благодаря за информацията, но ще се въздържа от коментар, докато не видя отпратки към (и самото) научно изследване. Специално родните новинари имат доста благи традиции за трансформация на информацията.

 • Имам тютюн Al Fakher – الفاخر (араб. превъзходен, великолепен, разкошен ;) и на кутията пише, че съдържа никотин 0.05% и катрани 0%. Като имаме предвид, че никотинът сам по себе си не е вреден, а катрани няма (ако не лъжат!), вредата остава в големите количества въглероден оксид, които се отделят при пушенето и които могат да те накарат да целунеш майката земя, при по-интензивно опъване. Иначе съм напълно съгласен с теб, Боби, че не трябва да приемаме приказките на родните (и не само) новинари за чиста монета. Посочения репортаж съм го гледал, както и много други писания на наши и чужди специалисти, но нищо от видяното не смятам за задоволително. По-скоро ми заприличаха на поръчкови статии, поради твърде едностранното разглеждане на нещата. В крайна сметка всеки си има сетива и може сам да прецени, кое как му влияе :)

 • marian lazarov

  zdraveiite pi4ove dobar sait ste napravili bravus na vas i as neznam koe e po vredno cigarite ili nergileto oba4e spriax mrasnite cigari ianuari ve4e 6est meseca i si kupix nergile o6te kato gi spriax vsiaka ve4er si go pu6a daje ve4e imam dve edno malko za navsiakade kadeto otida i edno goliamo za vka6ti glasia si po edno dve vsiaka ve4er i mi e mn got ni6to ob6to s cigarkite ima vsiakakvi ka6i4ki daje mislia 4e ve4e sam stanal ekspert:):)edinstvenoto kofti ne6to na nergileto e 4e iska vreme nemoje6 da go zapali6 navsiakade samo tova

 • И аз съм го гледала този репортаж и лично не вярвам в него. Между друго браво за сайта :)

  Една моя приятелка на 34 пушеш по 1 кутия цигари на ден и отиде на преглед и казаха че белият и дроб е като на 50-60 годишен човек. Реши да спре цигарите и започна да пуши наргиле. Няколко години по-късно пак отиде на преглед и се оказа че белия и дроб се възтановява и няма почти никакво влияние от наргилето. За мен това говори много, но както каза BuddhAllah всеки да прецени за себе си.

  При мен аз когато запуша 1 цигара след това усещам нещо като тежест на гърдите, но когато пуша едно наргиле с 2-3 приятелки си се чувствам съвсем нормално без тежест, без нищо.

 • Охооо, ама какво става тук, наргилета, приятелки, че и 2-3! Неочакван дамски задимен контингент! Трябва да се направи нещо по въпроса! :D

  А по темата – „тежестта“ в гърдите идва от горещия дим с повече катрани + който се вдишва при пушене на цигари. Реакция на тялото срещу нивата на въглероден моноксид, който затруднява усвояването и преноса на кислород. Един вид почваш да се задушаваш.

  Има доста доклади по темата, но никой не ме е впечатлил с изчерпателност и правилна методология. Предлагам на заинтересованите да разгледат отпратки от 170 до 181 тук:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_tobacco#Hookahs

  Изключително голямо значение има как се пали и пуши едно наргиле. Ако се ползват повече въглени се вдига много нивото на въглеродни съединения в дима. Ако се нагрява много тютюна и почне да гори се отделя много повече катран. Това, въсщност, си личи при качеството на самото наргиле. Нашите наргилета са изключително леки за пушене, сравнени със средностатистическите в един наргиле бар.

 • Искам да попитам , отказах цигарите преди една година на 22 септември правя годинка , ако си купя едно наргиле и си пуша във вкъщи има ли вероятност да се пристрастя към цигарите отново ? Моля изкажете своето мнение и дайте правилна оценка да не се усера след 1 година :)

 • Mahone, няма страшно! Аз съм заклет противо-пушач. Не съм барал цигара в живота си, но наргиле обичам да пафкам с приятели от време на време и ти давам 101%, че няма да се пристрастиш пак. Няма никакви вещества, които да предизвикват абстиненция и пристрастеност. :)

 • Нормално ли е при 2-3 по-силни дръпки от добре направено наргиле с горе-долу качествен тютюн да ме заболява тила на главата(подобно на ефекта при напушване с трева, ако сте изпитвали :) )?

 • Стефане, при мен такъв ефект никога не е имало при пушене на трева или хеш, нито при наргилето! Честно казано не съм и чувал някой от познатите да споделя… Не мога да ти помогна, освен да ти предложа да вземеш от нас един Fumari тютюн и да пробваш с него (в общи линии най-доброто на пазара).

 • иван христов

  am nqkoi kazaha 4e ima nargileta det ne sa s tutun a smao s qnkakw wkys plod ili kwoto i da e i ne wredno daje moje da se pu6i ot deca wqrno li e (izwinete mi za latinicata)

 • То повечето тютюни за наргиле са със ВКУС на плод! Вкусът не е важното, а съдържанието! Има билкови „тютюни“, които не съдържат РАСТЕНИЕТО тютюн, с други думи нула никотин, но никотинът е само една мааалка част от притесненията, свързани с пушенето. Неща като катрани, твърди частици и въглеродни окиси са също много вредни.

  Тези „тютюни“ без тютюн се наричат herbal shisha, ако те интересува – търси и чети по темата, има бая изписано.

  Но в никой случай не бих дал на дете да пуши каквото и да е.

 • Е ми мерси за връзките, само дето същите неща ги има линкнати в статията…

 • Опитвали ли сте се да запалите ваглен с лупа под слънцето ???
  Всъщност става доста барзо говоря за черните краглите въглени така, че лятото като сте на открито няма смисъл да мъкнете газови ботиулки да се занимавате с запалчици и тн.Скоро когато слънцето се покаже ще пробвам за колко време горе долу се разпалва един от сивите. :)

 • Не ползвай черните кръгли въглени, защото химията, която ги кара да се замозапалват, е отровна.

  Никога няма нужда да мъкнеш газови бутилки. Елементарна запалка с горелка (известна и като вятъро-устойчива) пали читавите сиви въглени за 20-30 секунди, а после всеки въглен го палиш от предишния.

 • Мисля, че има доста аргументи колко е безвредно… Въглена също е важен както каза Боби черните въглени са наистина гадни и е много важно приготвянето на наргилето, за това четете :P .

 • За сведение на BuddhAllah и всички останали: катраните са вещества, които неизбежно се образуват при сухата дестилация (или безкислородното „горене“) на всякаква органична маса от растителен прозиход. Това, че в тютютна се съдържат 0% катрани е чиста истина, както е и истина, че при загряването на същия този тютюн в наргилето СЕ ОБРАЗУВАТ катрани, които не могат да бъдат избегнати по никакъв начин. Това важи и за плодовите „тютюни“, както и за всичко друго, което ви хрумне да словите в вътре, включително дървени стърготини или слама… Количеството на катраните може да се регулира единствено чрез режима на горене (температурата, потока и състава на проходящия въздух, качеството на водната филтрация и т.н.), което едва ли е по силите както на майстора, така и на пушача. Все пак в предишната статия, като отговор на въпроса: „Кога наргилето свършва?“ са дадени някои указания, които могат да минимизират количеството на поетите катрани (напр. – да не се допуска димът да става горчив и т.н.)

 • nargileto e po bezvredno ot gigarite zashoto kato pu6ih cigari me zad1hvaha powe4e ot kolkoto nargileto i gigarite miri6at gadno

 • Еми по безвредно е! И съм напълно съгласен с Боби! Чел съм на тютюна за наргиле има глицерин, мед и плодов аромат. Вярно не е само това има си там някакъв тютюн и лека вреда! А относно тестовете на Юруков слаба работа според мен! С тези ХИМИЧНИ въглени как няма да стане такава салфетката правил съм подобен експеримент и няма нищо общо. Защо написах с големи букви ХИМИЧНИ, защото са направени въглените от химия, ако използвате според мен НАТУРАЛНИ ВЪГЛЕНИ от сорта – коконара, бамбуча, кокобрико и т.н. е по различно от тези ХИМИЧНИТЕ!

 • zashto imam oshte mirizmata na nargileto v nosa si ? pushix go predi 9 chasa

 • На 15 години съм.Искам да ви питам по кафенета предлагат наригилета с всякъв вкус…вредни ли са те??

 • Да! Тютюнът съдържа никотин, а при пушене се отделят (и поглъщат) катрани.

  От друга страна, никой не се е измъкнал жив от тоя живот :D

 • Хора немога да разбера кви са тия тотуни с катран изобщо с тотун в тях супер смешно звучи никога не съм виждал такива а съм от софия живея до женския пазар както и да е пича Весо е прав наи точно го каза квото и да сложим се тая но това са плодове и мед глицерин според мед при тази комбинация с хубав въглен няма проблем до 3 пъти дневно не е безвредно но за периода от ноща след това дроба е способен да се изчисти какато знаето тои се чисто от първата секунда в която изкарате димът от него …аз имам малко наргиле от женския за 15 кинта 2016 година купено пуша го главно с Грапе на дубаи сараи тотуна то не е тотун а плодове пак пофтарям и нямам никаф проблем от 1 месец спрях цигарите с наргилето преди това пушех 9 години имах астма като малък и бях пред омирачка образно казано реално едвам дишах и хърках като прасе

Leave a Reply