Как се пали и пуши наргиле?

Ако не сте прочели въведението – хвърлете му един поглед, за да се подготвите!

Описаният по-долу процес разчита на някои пособия и хватки, които са обяснени в отделни страници. Към тях има връзки, но ако описанието ви звучи неясно или объркано, погледнете списъка във въведението и изчетете всички страници в него.

Ето как протича едно наше наргиле в домашни условия:

 1. Изваждам пособията – наргиле, щипка, въглени, тютюн, фолио, клечка за зъби.
 2. Счупвам си въглен – една пръчка от прорязаните въглени на три части. Две от тях слагам слагам да се запалват на газов котлон, директно на огъня, за поне 3-4 минути, докато станат целите червени.
 3. Облицовам чашката с фолио отвътре. Държейки чашката изправена, всмуквам въздух от долния отвор, за да прилепне идеално фолиото. Не би трябвало да пуска въздух след първоначалното смукване. Пробивам дупки във фолиото на дъното, които съвпадат с дупките на чашката.
 4. С клечката за зъби разбърквам добре тютюна в пакетчето / бурканчето, защото соковете се отичат на дъното. Наръсвам го в чашката, като го раздробявам без да го притискам, гледам да седи рехаво. Отстранявам всички клечки и стъбла. Ако не можете да ги различите от листата нарязан тютюн, вероятно имате кофти тютюн.
 5. Пълня чашката така, че тютюнът да не стига до горния ръб и горния слой фолио за покриване. Това е изключително важно за добро и продължително пушене!
 6. Поставям плътно горния слой фолио, без да го притискам в средата към тютюна.
 7. С клечката за зъби правя множество мънички дупки на фолиото.
 8. Пълня стъклото с каквото ми е кеф и поставям тялото на наргилето върху него.
 9. Поставям чашката върху тялото, като я притискам с цяла длан надолу. Така, с равномерен натиск, не се къса фолиото отгоре.
 10. Поставям маркуча и проверявам въздушния поток в наргилето, като дръпвам през маркуча. Гледам дали фолиото на чашката хлътва леко (което значи, че тегли добре), дали бълбукането на водата е нормално (което значи, че няма утечки на въздух) и дали струята, която всмуквам има аромат от тютюна.
 11. Под наргилето слагам някакъв негорим поднос, чиния или метална тавичка – така се спестяват много поражения и време за чистене на масата от пепел.
 12. До този момент са минали няколко минути, така че въглените сигурно са запалени. Вземам ги със щипката и ги поставям в два противоположни края на чашката, така че да са стъпили частично върху стените. Оставям ги там за 4-5 минути в покой. Важно – никога не бързайте и не давайте зор на наргилето! Ако започнете да напъвате по-рано, рискувате тютюнът на повърхността да изгори веднага и до края да имате горчив вкус! Използвайте тези минути да си сипете по едно малко малцово и да извадите карамелизираните бадеми.
 13. Проверявам дали чашката е добре нагрята, като пипвам основата ѝ – ако е хладна, още не е готова. Когато е топла или пари – отстранявам единият въглен (поставям го в чинийката под чашката) и започвам да пуша.
 14. Самото пушене предполага да си дръпнеш от маркуча в продължение на няколко секунди. Водата в стъклото трябва да бълбука и стъклото да се напълни с гъст дим. Идеята не е да се вдишва до откат, като трифазна помпа. Нищо не се доказва с демонстрация на обема на дробовете. Вкусът на наргилето се усеща от рецепторите в устата, така че е по-ефикасно да си дръпнете кратко 3-4 пъти, вместо един път дълго.
 15. По време на пушенето местя въглена на различни позиции върху чашката с идеята за равномерно нагряване. Ако много хора пушат от едно наргиле (повече от двама надъхани или трима лежерни пушача), заради непрекъснатото дърпане въгленът стои през повечето време „включен“ и съответно тютюнът изгаря по-бързо (както и въглена). За такива случаи препоръчвам да се ползва по-малко въглен, да се местиш по-често и да зарежда по-малко тютюн в чашката.
 16. Когато от въглена се отдели пепел, веднага я избутвам от чашката. Целта е върху фолиото винаги да има само въглен и никаква пепел. Тя влошава бързо вкуса на тютюна, защото при пушенето се всмуква през дупките във фолиото. Това е изключително важно за запазване на добрия вкус на тютюна!
 17. Когато въгленът намали обема си наполовина, добавям втория запален, който по-рано отстраних. Върху двата въглена поставям третото парче, което ще се запали докато приключат двата.
 18. В зависимост от тютюна (обема, качеството, скоростта на пушене, вашите вкусове) едно зареждане в малка чашка може да изкара 3-6 въглена, което е 45 минути до близо 2 часа. Когато тютюнът започне да горчи, да дава лютив и задушлив дим или просто замирише на сгурия – време е за ново зареждане. Добра хватка е да имате резервни чашки, примерно една или две допълнителни, заредени в началото. Така като загорчи тютюнът, само се сменя чашката и готово. А ако се гласите за маратони (като нас, примерно 12 часа нон-стоп с 3 наргилета), тогава ще имате време за почистване и ново зареждане докато въртите чашките.

И така до сутринта…

След като приключите с наргилето го почистете веднага! Ако по някаква причина не ви се занимава (мързел, сън, препиване), поне го разглобете, излейте водата от стъклото и изхвърлете фолиото с изгорелия тютюн.

Когато почиствате чашката, отворете фолиото и разгледайте тютюна вътре. Ако е изцяло оброген (изглежда черен и сух и твърд), значи сте го оползотворили добре. Ако отгоре е изгорял, но отдолу е още влажен, значи сте давали много зор на наргилето и въгленът е бил силен. Ако отгоре има видима пепел, значи дупките на фолиото са ви много големи или не почиствате добре пепелта в процеса на пушене. Използвайте тези наблюдения, за да подобрите преживяването следващия път!

Последна редакция на 11 май 2010 от sovanesyan

62 Responses to “Как се пали и пуши наргиле?”


 • Задължително ли е да имам газов котлон да паля въглените? Не става ли с нещо друго?

 • Погледни секцията за Въглени.

 • От седмица пуша наргиле и съм много доволен, искам да питам дали е вредно да се пали всяка вечер?

 • Вредно по каква мярка? Ако пушиш наргиле е по-зле отколкото ако не пушиш, това е очевидно. Кратко обобщение по темата има тук: http://zadimeno.com/nargile/faq/vredata

 • Ванката

  Супер статия и сайтче! Ние съвсем от скоро се зарибихме по наргилетата и се оказа, че до сега сме го правили по доста неравилен начин и затова не ни се получаваше.

 • Николай Тодоров

  Аз не разбрах ето тази част:

  Пробивам дупки във фолиото на дъното, които съвпадат с дупките на чашката. Държейки чашката изправена, всмуквам въздух от долния отвор, за да прилепне идеално фолиото.

  За да не пропусне въздух и да прилепне идеално, предполагам, че първо трябва да направя всмукването, преди дупките :).

  Николай

 • Абсолютно вярно! Най-сетне внимателен читател да ми открие грешка в словореда, породена при пренасянето на съдържанието.

 • Николай Тодоров

  Няма проблем :). Наистина доста внимателни изчетох абсолютно всичко и съм си подготвил един списък с неща, които да купя и надявам се най-накрая да опитам хубаво наргиле сглобено от мен.

  Един въпрос, обаче относно газовият котлон. Имаш ли някакви препоръки, тъй като не съм сигурен, че всеки ще е подходящ за подготовка на въглена директно върху огъня.

  Мерси,
  Николай

 • Специално въглените, които ползваме ние, могат да се палят от всичко. Аз лично съм ги палил от газов котлон (вграден), от газов туристически, с газова горелка, на котлон с обикновена и керамична плоча, на чаена свещ, в огън и на жар. :D

 • Николай Тодоров

  Мерси много!

  ПП: Супер сайт сте скалъпили, най-вече супер за такива като мен – неуки :)

  Николай

 • Поздрави за хубавият сайт и изчерпателната информация.
  Аз като всеки компютърджия първо пробвам след това чета, но явно си има тънкости. Следващият път ще се поправя :)

  Иначе как да разбера кой тютюн има никотин и кой не? Аз съм непушач и предпочитам да се наслаждавам на наргилето без никотин (катран). На опаковките не пише такива неща, нито в online магазините.

 • Благодаря за поздравите.

  Значи тютюните за които питаш се наричат Herbal Shisha и обикновенно си пише с големи букви на опаковката. Това са разни билки които не съдържат никакъв никотин. Това не означава, че тяхното пушене е абсолютно безвредно.

  Изглежда мислиш, че има директна връзка между никотина и катраните в цигарите, което не е точно така.

  Ето малко информация за тютюните като цяло:

  Тютюн — Уикипедия
  Никотин — Уикипедия
  Никотин – обширна информация за никотинова интоксикация

 • Аз използвам за разпалване газова горелка с вграден пиезо на ротенбергер, така двата въглена стават готови за около 4-5 мин и се спестява доста от гадното чакане. Сайтът ви е добър. Браво

 • Неуките

  Супер е сайта, доста се обогатихме. Ние сме пушили наргиле няколко пъти, много ни хареса и сега разбрахме че сме объркали всяка една точка и общо взето всичко.

 • Евалата за якия сайт, сега го намерих.
  А колкото до наргиленцата аз съм нов още и мнгоо добре ми влиза това инфо. Браво, браво! :) :)

 • Здравейте, много приятна и полезна информация. Поздравления!
  Само не разбрах със сигурност и моля да ме извините за глупавия въпрос, но като се пуши наргиле, гълта ли се дима или само се „пафка“ както при пурите примерно?

 • По желание е. Аз лично гълтам дима, но ако някой има проблем с това – може да си пуфти. Само дето за истински готини облаци дим се иска да напълниш дроба, иначе ще изглеждаш кат асматична котка, кихаща прах :)

 • Поздравления и от мен за сайта! Страшно полезна информация, след като пробвах нещата се убедих напълно в това. Изпъних препоръките за палене и пушене на наргилето, импровизирах си дифузер и започнах да използвам ледена вода и изживяването се промени коренно. Към по-добро разбира се. А с премиумните тютюни от Боби стана уникално!

 • Павел Боев

  Супер е обяснено всичко, но имам един въпрос. Какво влияние оказва облицованата отвътре чашка с фолио, освен, че спестява част от миенето след това? Досега не съм се сещал да я облицовам така.

 • Определено трябва да погледнеш тази страница в частта „Защо се облицова чашката?“ http://zadimeno.com/nargile/folio

 • Павел Боев

  Определено много съм изпуснал досега. Вече си реших проблемите с пепелта, благодарности!

 • Аз имам една забележка/въпрос – казваш че оставяш 2та въглена отгоре и изчакваш няколко минути. Никога не съм го пробвал, но винаги съм си мислел че това ще доведе до прекалено нагряване на тютюна , който е наи-отгоре и ще прегори. Би ли пояснил малко как точно го пушиш после с 1 въглен. Досега винаги съм си пушил с 2 въглена за да се покрие цялата чашка като оставям няколко дупки свободни за да не прегаря прекалено бързо тютюна. Пуша от 5 години и понякога с 2 въглена ми е слабо пък с 1 незнам. Не съм оставял въглените да нагреят чашката както ти правиш така че не мога да кажа дали ще е по-добре – ще пробвам. Но има и друго :P – това местене на този 1 въглен колкото и внимателно да е то ще бутне малко или много пепел през дупките и ще развали вкусът. И още един въпрос – защо кратки дръпвания , а не продължителни – на мен дългите дръпвания с огромно количество дим ми доставят най-голямо удоволствие и не намирам разлика в усещането на вкуса. Я поясни малко около тези неща – какво си пробвал и кое как и защо ;) Добра статия макар да не съм съгласен със всичко написано в сайта се радвам за съществуването му и се надявам да помогне на тези които тепърва започват да пушат наргиле. Поздрави!

 • @m2iceman Здравей,

  Това с оставянето на въглените е с цел нагряване на чашката. Не трябва да се забравя, че наргиелето трябва да пече тютюна, а не да го гори. Когато дърпаш, реално разпалваш въглените и сериозно количество топлина влиза директно към тютюна. При изчакване в началото се оставя възможност на чашката да се нагрее равномерно и добре, преди да започне самото пушене.

  Въглените не се хабят толкова бързо, когато не се дърпа от наргилето. Ние слагаме по 2 въглена в началото за да загреем чашката по-бързо и да достигнем критична температура за пушене на тютюна. Тази температура много зависи от това какъв тютюн пушиш. Ако тютюнът не иска особено висока температура става и с 1 въглен.

  Местенето на въглена става след внимателното му повдигане и „иступване“ под чашката от пепелта. Разбира се, че се стремим чашката да остава винаги без пепел по нея. Въглена се държи по ъглите на чашката за да нагрява основно чашката а не тютюна.

  За кратките дърпания мисля е въпрос на вкус. Боби може да добави нещо ако реши.

  Винаги сме отворени за различни мнения и ще се радваме да пишеш на info@zadimeno.com с предложения или критики. Мислим, че знаем доста за това как да си прекара човек добре докато пуши, но със сигурност не знаем всичко!

  Приятно пушене!

 • m2iceman, чудесно е, че имаш собствен метод, който те удоволетворява. Този сайт е насочен преди всичко към хора, които нямат такъв метод. Или се чудят защо не става наргилето. Или не са доволни от някой аспект.

  Логично е когато човек придобие опит да кривне от отъпканите пътеки и да почне сам да проправя такива.

  Нашият метод също еволюира през времето, а и различно е отношението ако пушиш сам в къщи с наргиленцето или сте 10 човека на маса с 2-3 наргилета. Различна е ротацията на въглените и чашките, топлината, пепелта, количеството тютюн…

  Ние, собствено, избягваме прекалено силните наргилета. Четейки какво си писал „винаги съм си пушил с 2 въглена за да се покрие цялата чашка като оставям няколко дупки свободни за да не прегаря прекалено бързо тютюна.“ си мисля, че твоето става доста силно.

  Няма такава логика „свободните дупки пречат на прегарянето“. Ако въгленът лежи с цялата си площ на фолиото, нагрява много повече горния слой тютюн, отколкото долния. Честно казано не помня от кога не съм слагал два разпалени въглена дюс на средата на фолиото – това с един тютюн като Starbuzz = пълно прегаряне. При всяко дръпване се активизира въглена и колкото повече дупки покрива – толкова по-горещ става.

  Наскоро се запознах с един младеж, който прави наргилето по доста различен начин от нас, но пак е доволен – препълва чашката, слага 2-3 въглена и оставя за 10 минути без да пуши, да изгори горния слой тютюн. След което тоя слой служи като допълнителен „изолатор“. Това показва, че пътища има имного и всеки трябва да си търси сгодата.

  Препоръчвам ти да разцъкаш връзките из тази „статия“ – тя е много сбита и събирателна. Истинските тънкости са описани в отделните страници. Пробвай, може да ти хареса и нашия метод. Пък и разнообразието поддържа добрия вкус!

 • Здравейте.И аз започнах да пуша нарлгиле.Голям кеф беше.За празниците майка ми ме изненада и ми го поднесе,като преди това трябваше доста да ѝ се моля :D . Като за начинаещ добре ми се получи първият път.Тютюнът ми е с ягода и ябълка и стаята въобще не се задимява и не мирише,но аз все пак отварям да се проветри.То може доста време да се прави,ама после 60 минути кеф…Поздрави на всички :)

 • Евала, много добър сайт. поздравления!

 • Простете на мен грешника! Довчера (буквално) палех наргилето, като слагах въглена директно върху тютюна. Получаваше се гъст дим с вкус на въглища и не по-приятен аромат, но днес наргилето придоби съвсем друг облик. Вчера изчетох блога „от кора до кора“ и днес със ставането отидох на женския пазар и взех 1 кутийка Al Fakher череша, прибрах се и заедно с един приятел (с който редовно се тровехме с моето „майсторско“ наргиле) следвайки внимателно всяка стъпка, която е описана на сайта направихме едно наргиле. Облицовах чашката сложих тютюна и изобщо всичко запалих въглените и зачакахме… струваше си! Димът беше дори по гъст и повече от преди, но имаше и истински вкус и аромат!

  Благодаря за информацията, която сте споделили и приятно пушене!

 • Сайта е много добър, доста неща се обясняват. До сега не ми се е случвало да се натъкна на така добре зареден с информация сайт, само 1 нещо(мисля че) не разбрах – Когато запаля въглените(точно като Боби съм ги палил и аз от такива неща), да ги сложа на главата(чашката), но не по средата, а от страни, близо до стеничките, за да загреят самите стенички ли? След това ми е ясно, че трябва или да прарят или поне да са топли, за да се получи качествено и бавно изгаряне на тютюна.

 • Браво момчета , поздравления са супер сайта! От много време пуша , но намерих доста интересни неща , които не знаех и се оказа че съм правил грешно. Поздрави!

 • Може би малко глупав въпрос , но до колкото разбрах от прочетен0ото до момента в началотот трябва да има 2 въглена към крайщата на чашките , и трябва да е има дупчици само от едната страна на края на чашката ? ии въглена трябжва ли постояно е да е в/у дупчиците

 • Дупки прави където и както искаш, с времето ще си намериш начин. Ние практикуваме 10тина дупки в пълен кръг, на около 5мм от ръба на чашката и отделно 1-3 в средата. По този начин въгленът винаги запушва поне 3-4 дупки.

  По въпроса за броя въглени… всичко се свежда до добро и равномерно загряване на чашката, без да прегаря тютюна. Прочети малко по другите страници и мисля, че ще се ориентираш. Ние най-често ползваме 2 въглена в началото, седящи на ръбовете на чашката, за да я загреят, а после оставяме само 1, с непрекъснато въртене по ръба.

 • Михаил Михайлов

  За опаковането на чашката само тук прочетох … а върши страхотна работа … тютюна се загрява равномерно :) Примерно гледах много менюъли в нета,никъде не слагат станиол отдолу – но определено върши работа и чашката се мие много лесно, благодаря за страхотната работа,която сте свършили! :)

 • Мога ли само да ви попитам може ли да се пуши наргиле без въглени и ако може да ми оясните как ? :}

 • Може, с електрически нагревател. Има специални такива наргилета, но не вярвам да се намират в БГ.

 • Здравейте,
  снощи ми хрумна една идея и искам да чуя и вашето мнение.Когато покривам чашката с фолио предварително съм премерил къде ще застанат въглените и правя дупките около тях в свободното място.Така няма да влиза директно жега към тютюна и ще се пече по бавно и качествено.Остава въпроса обаче дали да сложа още 1 въглен за да може да се загрява по добре чашката защото все пак така се губи част от топлината влизаща през дупките стоящи под въглена.Какво мислите по въпроса?

 • ТЕОРЕТИЧНО няма нужда дори въглените да са ВЪРХУ чашката, може да са около/до нея. Дори има такива ел-наргилета с нагревателен елемент.

  На практика не съм 100% убеден. Ако нямаш дупки под въглена, няма да имаш въздушен поток, който да го разпалва. Така рискуваш да ти гасне и вероятно няма да можеш да ги палиш един от друг. Пък и като не влиза през дупките горещ въздух, а студен, реално всяко дръпване ще охлажда тютюна. Отделно, ще е по-разточително на въглени, предполагам поне 2 пъти повече ще са нужни за едно пушене.

  В крайна сметка – пробвай и виж резултата.

 • С малки корекции (по 2 много малки дупки под въглена) се получи идеално.Дори вкуса (lemon-mint) как да кажа все едно съм захапал е лимон увит с листа мента.

 • Александър

  Здравей, първо да те похваля за много добре свършената работа с сайтчето Ви, второ изчетох всичко и разбрах горе доло как става, трето, за сега не съм пушил наргиле, но много бих искал, та въпросът ми е колко пари оринтеровачно ще се ми нужни за да си купя абсолютно всичко, но не питам за много добрите, а за нещо по-скромничко, понеже видях наргиле за 400 лева и друго за 30 ;дд а да и да те попитам, всичко в комплект ли го продават или по отделно трябва да си го копувам? :)

 • Ако имаш кредитна карта, най-добре си купи от Германия нещо на Mya или Kaya… Дори мъничкото Petite е много по-добро като изработка и структура от което и да е налично в България, а е по-евтино!

  Ако не можеш да пазаруваш по интернет, вземай това или другото:
  http://nargileto.com/index.php?page=1&show_prod=12&product_type=1
  http://nargileto.com/index.php?page=1&show_prod=10&product_type=1

 • Наскоро ми хрумна една много проста идея. Ако имате трудности с мястото, където да сложите наргилето, слагайте го в мивка напълнена с малко вода и лед. Така хем водата в наргилето е винаги студена, хем чистенето след това е елементарно. Единствения проблем е, че ако изпуснете въглен веднага изгасва, но това си е бял кахър, при все че пода остава непокътнат.

 • PleasureSeeker

  Привет компания. Имам едно чудене, което ще споделя след малко въведение. Имам наргиле, високо 1 метър с чашката. Стъкленицата е с обем малко над 1,5 литра. Когато я пълня със студена вода слагам над 10 кубчета лед. Направих си и дифузерче. По този начин успях да изкарам по-приятен вкус от кофти тютюните на пазара. Обаче май имам проблем със запалването. Нагорещявам 2 въглена от сребристите до червено. Слагам ги на ръбчето на чашката, чакам да се затопли, даже леко да пари. Дам, обаче като махна единия и едвам се разпалва. Трябва да гори през цялото време с 2-та при което сеанса продължава макс 35-40 мин. Проблема в тютюна ли е?

 • Ако с 1 въглен ти гасне наргилето, пробвай да счупиш тия сивите пръчки по дължина (освен по ширина; реално стават 6 парченца вместо 3) и слагай 3 от малките по ръбовете.

  От друга страна, дори с 2 въглена не би трябвало да има проблем. При нас редовно седят по 2 кокосови или 2 сиви на Вортекс чашката… Какъв е тютюна? И каква ти е чашката?

 • Според мен е кофти тютюна. Ако си на „Дубайска шатра“ или нещо подобно, 35 минути си е направо рекорд. Ако пушиш нещо от Ал Факер нагоре, не би трябвало да го има този проблем. Единственото, което трябва да правиш е, да въртиш въглените през десетина минути. Например, ако двата въглена са разположени в краищата на чашката изток/запад, след десет минути ги преместваш север/юг, като преди това ги изтръскваш в чинийката (или каквото ползваш там) от излишната пепел. Не разбрах защо махаш единия въглен? Хубаво е и двата да си стоят, но ако усетиш, че става силен пушека, или започне да ти се замайва главата, може да ги свалиш за 4-5 минутки. Аз поне правя така… :)

 • PleasureSeeker

  Тютюна е Molasses (Product by: Dubai shatra). Чашката е обикновена керамичка, лакирана. Само от вътре е грапава с 5 дупки. Аз си я облицовам с фольо, пробивам дупки в него отговарящи на тези на чашката, ръся тютюна и затварям с фольо. После слагам 2 сребристи на ръбчетата да загрее и с 2-та си се разпалва супер. От време на време както Magdo казва си ги въртя, но сеанса е кратък и явно съм си създал впечатление, че трябва да гори с единия въглен, а не с двата едновременно.
  Днес ходих до царството на наргилетата и човека ме заби с 500 гр. Al Fakher за 30 лв. В някаква опаковка от тея като на разтворимите супички маги. Нямам идея къде да търся такъв тютюн в по-малки разфасовки в Сф. :(

 • Проблема наистина е в тютюна, От това идва гадния вкус. Останалото го правиш както трябва, като чета описанието ти. Относно този Ал Факер, за който пишеш, по-добре не го купувай, ами тръгни по арабските магазинчета из „Цар Симеон“. Виж поста ми от 10.09 в секцията „Други марки и модели“. Там съм описал къде се намира, този, от който пазарувам аз. Цените са му с 20-30% под тези в царството. Там също продават и въглени Коконара. Мен ако питаш, ако ще пушиш Факер, по-добре си вземи и една кутия от тях… :)

 • Леле колко сме неуки.Снощи подариха на съпруга ми наргиле и ние побрзахме да го опитаме,но процедурата по запалването въобще не я направихме така.Естествено нищо не стана.Ние сложихме фолио между тютюна и въглена.Въглена палихме с кибритена клечка.Тютюна ние на „Дубайска шатра“ – зелена ябълка- приятен аромат.Колко време продължава удоволствието след като се запали? Въглена предполагам бързо изгаря.

 • Ще ви кажа аз как пуша наргиле и става перфектно!Не винаги,перфектни неможем да бъдем,но аз съм доволен!
  Ще представя нещата така както си мисля че са по важност:
  1.Хубав Тютюн
  2.Наргиле от някакъв метал(месинг-хром) а не от ламарина!
  3.Натурални въглени-има много!Важно е да не
  са от тези които са бързо запалими!
  4.Чашката трябва да е глинена а не от гибс!
  5.Дебело фолио

  Така, изпробвах наргиле за първи път 2006г ,първото ми наргиле го купих от Ебаи, и бях много доволен! Тогава пушех накла две ябълки и много ми харесваше!Как го правих само аз си знам,колко се получаваше ..ами кво да кажа катастрофа :)
  И така докато не срешнах един човек от сирия,които беше много добър приятел и ми даде полезни съвети как се прави и какво трябва да се спазва.Дал съм над 1000 лв за наргилета и Тютюни , с една дума съм пробвал почти всичко, запалих се много! Имам Кхалил Мамун, Мия, Кая,Наргилем,Елмас,и едно сириско чакам сега от хромиран месинг…абе цяла колекция!
  Последните ми впечетления обаче са че по добрите наргилета са тези които се правят от маистори (традициони им викат в германия)Това са Кхалил Мамоон и Елмас има и др. но в момента не се сещам! Другите се правят на струг ,изглеждат по добре но не са по добри!!!
  Снабдете се с това което описах по горе , и експерементираите…ще се получи :)

 • Случайно попаднах на този гиф – значително ще ми улесни наргилетата в парка.

  http://i.imgur.com/n63DN.gif

 • Искам да попитам защо аромата въобще не се усеща като пушим? Правим всичко както трябва с приятелите, но не получаваме никакъв вкус. Стъпка по стъпка чета и правя това, което е написано но пак не се усеща….

  П.С.: Аромата е редбул ако това ще помогне някак си.

 • Като за начало пробвай да смениш марката. „Дубайската шатра“ НЕ е тютюн. Ал факер, вече почти не се намира, но ако си от София, можеш да отскочиш до „Царството на ориента“ – едно магазинче в студентски град на ул. Джон Ленън, малко по-нагоре от „Манджа стрийт“. Да не се бърка с „Арабеск“, който е точно до спирката, там няма хубав тютюн! Та в Ориента, ако имаш късмет, ще уцелиш истински АФ, който идва от Дубай и няма нищо общо със сирийските ментета. Опитай с него и ако не се получи пак, значи проблема е някъде при теб. Пиши как се е получило и при нужда ще ти обясним стъпка по стъпка цялата процедура. :)

  P.S. Навсякъде масово се продава Al Fakher Herbal, който аз лично не го препоръчвам, така че внимавай да не се минеш с някоя билкова измишльотина. Друг вариант е, ако не си от София, да си поръчаш хубав тютюн от някой немски сайт. AF и Mizo ги има почти навсякъде из Германия.

  Edit към 21.08.2014
  Позволявам си да си редактирам мнението, понеже от известно време в „Арабеск“ също продават оригинален Ал Факер. Кокосовите въглени също са им хубави и на добра цена (поне към днешна дата)

 • Може и да пише в коментарите,но все пак да попитам,ако наргилето се пуши с плодове вредно ли е?

 • Ако разглеждаш нещата от тази страна, наргилето е вредно само по себе си. Дали ще го пушиш с плодове или зеленчуци си е твой избор и въпрос на вкус. Можеш да си направиш чашка от половин ябълка, да накълцаш и да смесиш тютюна с всевъзможни работи. Не виждам, какво точно те притеснява това в случая.

 • Мерси за съветите. От скоро пушим и много ни харесва. Имам един въпрос, има ли начин или тутюн ,който да е много силен ,нещо доближаващо се до канабис?

  Благодаря предварително.

 • Има тютюн, който е много силен и марката е Tangiers. Под силен, имам предвид с доста по-високо ниво на никотин от обикновено. Само дето това няма нищо общо с канабиса. Ако търсите точно този ефект на замайване, по-скоро ви трябва бонг, а не наргиле. Удоволствието от наргилето е съвсем различно и не знам дали търсите усещането на правилното място… :)

 • Мерси за съветите и аз с моята съквартирантка си взехме преди няколко дни наргиле и сме много доволни :)) Поръчах го от http://www.nargilehouse.com и съм доволна, но не знам тютюни откъде да си поръчаме че там все оюе нямат?

 • Извинявайте, но дали сте запознат и дали можете да ме ориентирате.. необходимо ли ми е разрешително за наргиле в заведение.. идеята ми е да заредя заведението си с наргилета, но не знам трябва ли ми специално разрешително. Благодаря предварително :)

 • трябва ли да гълтаме димът от наргилето както при цигарите

 • От половин година пуша с едно, явно, китайско наргиле и по вътрешната част на тръбите е избила ръжда. Опитах с преобразовател, но без ефект. Въпросът ми е да го изхвърлям ли или да го пуша още? Има ли общо ръждата с някакви неприятни последици, било то от здравословна гледна точка или просто за доброто наргиле? Преди да го накисна в преобразовател имаше ужасен, покъртителен вкус, дори без да е запалено, дори без вода. Сега си се пуши нормално, с до някъде нормален вкус (имайки в предвид използването на самозапалващи се въглени).

 • Използването на самозапалващи се въглени е възможно най-вредното нещо, което може да ти се случи при пушенето на наргиле. Така че, аз лично на твое място не бих се притеснявал толкова от ръждата. Ако не ти е ценно наргилето по някаква причнина (подарък или някакъв друг спомен) го засилвай към кофата смело. Можеш пък и да си го оставиш да краси някой рафт примерно, както аз правя с моите ръждясали. И ако някой все пак реши да ме послуша, не използвайте онези самозапалващи се химии, а по възможност натурални кокосови въглени, които нито променят вкуса, нито имат други странични влияния. :)

 • Наско наргиляра

  Аз лично приготвям наргиле по следния начи. Наливам вода във вазата така че тръбата от тялото на наргилето да влиза на един сантиметър във водата .слагам тютюн в чашката като оставян средната дупка на чашата без тютюн и за да се получи нещо кат тунел през който да минава дима . относно въглените ползвам едни долнопробни от близката сергия до нас за 2 лева . слагам един въглен в средата на чашата , начупвам друг на 3-4 парченца ,паля целия въглен и оставям парченцата около него за да се запалят.също мисля че е много добре да зе ползва някакъв капак който да задържа топлината на въглена .Подпомагам въглените като дърпам докато се разпалят добре.Така се полъчава много добър дим а и вкуса е приятен но тютмна свършва много бързо ,за около 15-20 минути.Отворен съм за съвети как да направя пушенето по-дълго

 • Здравейте, от доста време пуша наргиле но от скоро изпитвам затруднения. Въгленихе гаснат от долната страна след като ги сложа на наргилето. Използвам коксови въглени и ги разпалвал добре, но след като ги сложа и започна да пуша гаснат. Провдах с дух вид въглени – случва се същото. Използвам коронка върху чашката. Възможно ли е проблемът да е в наргилето и ако да – къде?

 • Какво значи да разпушиш наргиле ?

Leave a Reply