Маркучът

Какво е маркуч мисля няма нужда да се обяснява, затова ще пристъпя директно към някои от разпространените митове и легенди.

http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/104315468/namoor_hookah_hose_with_shag.jpgСлед размера на самото наргиле (който, както вече уточнихме, няма особено функционално значение), маркучът се нарежда плътно в класацията на атрибути за избиване на мачо-комплекси. Мечтата на всеки прохождащ пушач на наргиле е гигантски, дълъг, дебел, богато украсен и пъстър… маркуч.

За съжаление науката физиката говори, че маркучът сам по себе си не определя нито качеството на наргилето, нито колко време се пуши, нито колко дим пуска. Дори дебелите маркучи завършват накрая с тесен отвор, който трябва да се мушне в тялото на наргилето. Този отвор е реалният дебит на маркуча и е без значение дебелината на тръбата. Да не говорим за дебелината на тръбата, която води дима от чашката до стъклото – най-често тя е значително по-тънка от маркуча.

Аз съм привърженик на теорията, че пътят на дима трябва да е възможно най-кратък, за да се запазят максимално вкуса и аромата. Специално вкусът се губи след броени секунди, тъй като молекулите, улавяни от рецепторите на езика, стават с много малка концентрация, когато се смесят с въздуха.

http://ep.yimg.com/ay/yhst-10349812233012/mya-saray-metal-tip-hookah-hose-stamped-72-grey-3.gifОт практична гледна точка дълъг или дебел маркуч е подходящ само за голямо, тежко наргиле. Това е защото всяко малко ще бъде събаряно от тежестта на маркуча или инерцията при дърпането и местенето на маркуча по време на пушене. Ако имате малко или средно наргиле, най-вероятно ще пушите по-комфортно с нормален маркуч, а не някое 2-цолово извращение.

По магазините се намират често и нормални, леки, но дълги маркучи, примерно 1.5 метра или повече. Това е определено непрактично, защото наргилето има нужда да седите близо до него по време на пушене – най-малкото с оглед грижата за въглените. Такъв дълъг маркуч може би няма да събори наргилето, но ще се мотае по масата, ще бута чаши, ще пречи на всички и предаването му от човек на човек ще се превърне в малък логически пъзел. Разбира се, ако притежавате наргиле с височина над 80 см. и при пушене стои на земята, а не на масата, тогава големият маркуч е добър вариант.

https://www.hookahset.com/images/Fancy_Hose_Purple_11246165224.jpgЕдинствената смислена (и всъщност най-важната) функционална особеност на маркучите е следната: дали маркучът може да се мие с вода или не. Имаме отделна страничка, посветена на Почистването, но бих искал и тук да натъртя, че е изключително важно маркучът, който си купите, да може да се мие с вода отвътре!

Защо някои маркучи могат да се мият, а други – не? Основната причина е материалът, от който е изработен маркуча. Външната декорация е без значение, но е важно вътре да няма конци, плат, картонена облицовка и свръзки или други ронливи неща. В идеалният случай маркуча ще ви бъде като прозрачна тръба от меко PVC – 100% безпроблемно миене и виждате всичко вътре за контрол на налепи, замърсявания и боклук.

Без значение на какъв попаднете, обаче, запомнете следното – преди всяко пушене задължително продухайте маркуча (за препоръчване в банята или на терасата) по следния начин. Заставате прави, маркучът трябва да виси свободно надолу без гънки и възли и без да опира земята. Поемате дълбоко въздух и духвате рязко и със всичка сила в единия край. Дори да не виждате да падат боклуци, повторете поне пет пъти. В маркуча винаги има прахоляк или дребни частици и е крайно неприятно при първите дръпки да си напълните устата, още по-малко – дробовете.

В магазините често ще ви кажат, че даден маркуч може да се мие, след което ще установите, че това не е точно така. Това да не ви смущава – маркучът е консуматив и при цена от 5-10 лева можете да си позволите няколко проби и грешки.

За съжаление, точно такива маркучи, у нас още не съм виждал. В България се намират някои, които спокойно могат да се мият, но дори и те след 10-20 пъти се разпадат. Уви, тъй като тук никой не държи на марки, не мога да ви насоча към конкретна. Ако решите да си поръчате от чужбина, повечето марки като Mya, Nammor или Khalil Mamoon нямат проблеми с миенето. А за истински миещи маркучи, най-доброто (и евтино) са марките Nu Hose и Fancy Hose (прозрачния маркуч с лилава ръкохватка от картинката малко по-горе). За съжаление, към този момент, те са налични единствено по американските сайтове.

Коко

Последна редакция на 3 септември 2014 от Magdo

22 Responses to “Маркучът”


 • Ако някой знае каде в България може да се купи покачествен маркуч от сорта на Nammor или много известните NuHose които практически са без пари(4 долари), ама само за Америка, нека да сподели тук.

 • Никъде. Ние си поръчваме от САЩ, но излиза по 50 лв и нагоре…

 • Имам въпрос. Някъде бях чел, че на всяка седмица-две, ако наргилето е пушено сравнително често, е добра идея маркуча да пресотои една нощ в лиген с гореща вода. Добра идея ли е това? Маркучите, които вървят с разпространените по сувенирните и китайски магазини наргилета, са гумени, но имат метална тел, навита от вътрешната страна. Достатъчно е, че след всяко миене, този метал ръждясва малко или много, ако престои няколко часа във вода, най-вериятно ще трябва да се сменя маркуча доста често.

 • Никога до сега не съм киснал маркуч във леген. Ако е washable просто го прокарвам със силна струя вода и Pur, ако не е – ползвам го докато даяни и после вземам нов. Ако искаш да киснеш, наблегни на тоя ред: „В идеалният случай маркуча ще ви бъде като прозрачна тръба от меко PVC – 100% безпроблемно миене и виждате всичко вътре за контрол на налепи, замърсявания и боклук.“

 • Ето малко инфо! За новите силиконови маркучи Kaya Interlude Bubble:
  http://www.youtube.com/watch?v=xKRm6M5eA-Q&feature=related

 • Задимено:Аз съм привърженик на теорията, че пътят на дима трябва да е възможно най-кратък, за да се запазят максимално вкуса и аромата. Специално вкусът се губи след броени секунди, тъй като молекулите, улавяни от рецепторите на езика, стават с много малка концентрация, когато се смесят с въздуха.(Илиян)Къкви глупости говориш тук???Аз лично не съм чувал Тютюнът да има вкус,понеже не съм се пробвал да го ям,виш за аромата съм съгласен,но според мен не е от размера на наргилето а от съмият Тютюн!Моето Наргиле е 66см имам и едно 33см ,мога да ти кажа че и от двете аз усештам еднакъв аромат!

 • Iliqn ti si nekvo heitar4e nali taka ?

  Slu4aino popadnah na toq sait dokato turseh ne6to za treva ! :D NO ostanah super dovolen napravo predovolen! Ako se pribera v Bg skoro i uspeq da se oborudvam s po ka4estveni ne6ta shte se opitam da se izkefq na max na „rituala“ :) blagodarq vi 4e spodelqte informaciata i opita si s horata !!!

  pozdravi ot norvegiq! miro

 • Привет,привет! С огромно удоволствие изчетох цялата статия за Наргилето. Но има неща с които не само,че не се съгласявам,но ги определям и като подвеждаща и погрешна информация.
  „маркучът се нарежда плътно в класацията на атрибути за избиване на мачо-комплекси.“ Ето за това говоря. От личен опит мога да кажа,че това абсолютно НЕ Е ТАКА. Живея в чужбина, Германия. Опита ми до наргилетата се свежда през последната година. До сега съм пушил от 4 вида азличен маркуч. Стандартен,който всички пушим в българия,който идва като базов. Пуших от стандартните тук – тези,които ти продават,като си купиш комплект. Пуших от силиконов и от тана нар. Washable, онези,дето са колкото прът големи. Разлика има. Не се състои във вкус,аромат,плътност,количество на дима. А в леснотата на дърпане. 2-та базови маркуча не могат да се мият. Сами се сетете колко гняс има вътре и колко „приятен“ аромат придават. От силиконовия не бях доволен,защото се почстваще трудно. Последния,с който съм в момента е прекрасен. Да,огромен е,което малко дразни – все едно пушиш от сопа. Но за сметка на това се дърпа 10 пъти по-лесно. Всяка седмица гоминавам с вода и е като нов.

 • Ми и аз мисля, че има разлика наскоро ходих по София и не зная точно мястото на ул. Хр. Ботев мисля, че беше за наргилета голям магазин и видях, че там има маркуч „Nammor“ не си спомня какви пари беше, но определено беше
  „Nammor“ защото веднага влязах чрез телефона в нета и ги сравних и бяха абсолютно същите някои от тях понеже другите бяха в различен цвят не си взех понеже просто проучавах мисля да си взема надявам се наистина да е „Nammor“ приликата е голяма всичко е същото поне аз мисля, че е „Nammor“

 • Nammor не се продават в България. Сигурно доста е приличал, но няма как да е бил такъв. За мен най-доброто от което може да се пуши е това:
  https://www.hookah-shisha.com/p-11006-fancy-hookah-hoses.html
  Цената му е смешна, но удоволствието е тройно. Имам Nammor washable, Khalil Mamoon Rainbow и какви ли не безименни марки, но този води класацията по всички параграфи. Миещият Намор е хубав маркуч – дебел към един цол, а през него можеш спокойно и да дишаш ако решиш. Разликата е в плътноста на вкуса. Не знам каква е технологията, но ако не вярвате питайте mafmaf – пушим от Намор, добре. Пушим от фенси маркуча и се оказва, че имаме поне 30% по плътен и ясно изразен вкус. Така че ако поръчвате нещо от щатите и ако гъзарията не е най-важното за вас, задължително пробвайте тези маркучи. Не случайно всеки ги хвали, а 5-6 долара нищо не са, в сравнение с 25, че и отгоре за КМ и Намор… :)

 • Точно се чудех за тези маркучи каквиса! Да прилича на намор, но не е личи си на снимката, както и да е аз съм доволен от намора, но и тези не изглеждат лоши! Сега незнам кой е от София, но искам да попитам знам, че въпроса не е за тук,но… ;д та въпроса ми е в Царстовто на Наргилетата на Христо Ботев – 123 мисля, че беше има ли наргилета от месинг понеже си взех 1 от интернет и е алпака и не е много приятен димът дали има там от месинг или от алумин поне? Мерси предварително.

 • Здравейте! Имам голям проблем взех си НАМОР и ми се счупи пластмасата откъдето дърпаме много малко парче се отчупи случайно някой да има и да не го използва?

 • Не разбирам дали говориш за маркуч или за наргиле. Може би става въпрос за маркуча. Това ли имаш предвид?
  http://www.shisha-net.de/product_info.php?info=p487_nammor–hose-original-mouthpiece.html
  Тези на мен лично са ми по-удобни:
  http://www.shisha-net.de/product_info.php?info=p486_nammor-hose-plasticmouthpiece-cobradesign.html
  Из повечето сайтове продават такива накрайници, а докато поръчаш или намериш, ако не е отчушено голямо парче, можеш да залепиш един обикновен наустник (или мундщук, както му казват) и да си дърпаш от него без проблеми… :)

 • Еми за моя радост е малко парчето. Иначе мерси надявам се да си намеря скоро да си сложа нов понеже маркуча е чисто нов.

 • Здравейте, имам въпрос относно маркучите с леден резервоар на края на маркуча и дали има разлика?

 • Има, но зависи дали точно това търсиш. С такъв маркуч (или накрайник) е хубаво да пушиш много сладки и ароматни тютюни, които са със силно изразен вкус. Например Al Fakher грозде, мента, двойна ябълка, Фумари Mint Chocolate Chill и тн. От голямото охлаждане се губи част от вкуса и ако пушиш нещо по-слабо (като вкус), мисля че няма да се получи особено добре. Същото важи и за слагането на много лед в стъклото, но това е друга тема. Все още не съм се сдобил с охлаждащия маркуч на Мая (на който съм хвърлил око), но гледах разни ревюта за него. Ако си вземеш такъв (има го из немските сайтове за около 10-12 евро), ще можеш да ползваш и само едната охлаждаща капсулка, което е голям плюс, според мен… :)

 • Здравейте, искам да ми дадете съвет: Купих си наргиле и приготвих всичко, но като пробвах да сложа маркуча не можа да влезне добре и нищо не става… Какво да правя??

 • Най-вероятно причината е в уплътнението на маркуча. Или си забравил да го сложиш, или просто липсва. Може да импровизираш с малко навита домакинска хартия около края му (аз съм го правил и се получава), но най-добре отскочи до някое арабско магазинче и си вземи няколко резервни уплътнения. Струват стотинки…

 • Искам да попитам за тези маркучи „mya“ да ли са добри?

 • Зависи кой модел точно. Има много добри, има и такива, които за нищо не стават. Тези маркучи, например са от добрите:
  https://www.hookah-shisha.com/p-8076-mya-freeze-hookah-hose.html
  Ползват се и без да е задължително да се слага охлаждащата капсула. Дърпането е лесно и не са прекалено широки за да се губи част от вкуса.
  Обикновените пък, или по-точно тези, които вървят с покупка на обикновено наргиле са доста зле, прекалено тесни са, трудно се дърпа и като цяло са боклук.

 • Мариана Попова

  Здравейте
  Харесвам страницата Ви и я намирам за доста полезна поради факта ,че в България се пуши наргиле от скоро.Осен всички страхоти съвети които се писали във Вашия сайт мога само да добавя,че в България вече има и еднократни маркучи за наргиле които дават възможност да се спести доста време и енергия.

 • Валентин

  Вярно е, най-добре с еднократен – дори в къщи си накупих и като ми дойдат гости им давам такъв и хвърлям. Иначе трябва да чистя гнусотии и наслагвания, пък за левче си спествям цялата хамалогия :)

Leave a Reply