Наргилето

Размерът има значение… но не по начина, по който си мислите.

Моето наргиле е мини – 30 см височина, продава се с куфарче с твърди стени и струва само 30 лева. Малкото наргиле позволява да го носиш навсякъде със себе си, побира се във раница или може да го хванеш отвън с каишките, стига да е в удобна кутийка като моето. Пали се по-лесно, иска по-малко консумативи, чисти се по-лесно. Масовото хората мислят, че наргилето трябва да е голямо, за да се пуши добре. Не е вярно!

Пушил съм от наргиле с височина метър и половина, два метра маркуч, кристална купа за вода и тегло от 25 килограма. Имаше вкус на стари фасове, защото водата в стъклото е толкова много, че ги мързи да я сменят редовно, цялото е толкова голямо и тежко, че никой не му се занимава да го почисти основно след употреба.

Пушил съм от наргиле с 3 и 4 маркуча с клапи, от маркуч с дължина 2.5 метра и дебелина цол и полвина. Пушил съм от всякакви. И твърдя, че малкото наргиле е най-практично и удобно. Ако имам хол 100 квадрата с миндери и възглавници, ще си купя 10 малки наргилета и пак ще е много по-удобно за мен и моите гости, да не говорим, че всеки ще може да си избере различен тютюн!

Разбира се, големите наргилета имат своите достойнства. На първо място – внушителни са. Ако външният вид е важен за вас, определено си вземете голямо наргиле! Ако е достатъчно голямо може да стои на пода, докато вие сте на диван с ниска масичка. Така шансът да се събори от тайфата, която шари с ръце по масата, е по-малък. Освен това големите наргилета понасят големи маркучи, докато малките падат лесно, заради тежестта и опъна на маркуча. Голямото стъкло на голямото наргиле побира повече вода и позволява тръбата да влиза по-дълбоко, което може да осигури по-добра филтрация и охлаждане. И в голямо стъкло може да влезе приставка като като дифузер, или пък да се ползват приставки по тръбата, като купичка с лед.

Има разни разпространени заблуждения, че голямото наргиле дава повече или по-гъст дим. Или че можеш да го пушиш по-дълго време. Тези неща не са верни. Имаме специална страница, посветена на гъстия дим.

Да, голямото наргиле има по-голям обем в стъклото, където се събира дим. Обаче това е застоял дим, а вкусът се губи след 30-40 секунди (ароматът – броени минутки) след отделяне при печенето на тютюна! Обемът и плътността на дима са въпрос на предпочитание и не са директна функция на размера на наргилето, а на начинът на приготвяне.

И накрая – колко време се пуши едно наргиле зависи от обема на тютюна в чашката и управлението на топлината / скоростта на изгаряне. Съответно голяма чашка и внимателно печене дори върху малко наргиле ще осигурят дълго пушене. Който не вярва, че плътен и наситен на аромат дим може да се получи от малко наргиле – да заповяда на гости!

Има още два елемента по тялото на наргилето, на които трябва да се обърне внимание – клапата и тръбата.

На теория клапата е еднопосочна система със сачма, която позволява като духнеш в маркуча да изкараш от стъклото застоял дим, а когато дърпаш – да не пуска въздух в наргилето. Това звучи интересно, но:

 • аз лично дим да застоява не оставям; може би ако имате гигантско стъкло, това ще ви е проблем – още едно от предимствата на малкото наргиле
 • сачмата ръждясва, клеясва, пълни се с пясък и пръст и прах и спича; защо ми е още едно нещо за миене и търсене по пода
 • клапата не е перфектна и понякога играе или се запича на позиция, в която е отворена, което разваля преживяването, защото вкарва въздух в стъклото; аз нужда от този въздух нямам

Оставям на вас да решите какво да правите с клапата. Аз лично при покупката на наргиле махам сачмата и запушвам дупката перманентно. Така си решавам тия три проблема по-горе, а и съм нямал случай да духам в маркуча на наргилето.

Някой ми беше писал, че ако ти работи клапата и духнеш в маркуча, това предпазвало да не се разлети пепелта върху чашката. Ако това е случая, има нещо гнило! На първо място – какво прави тая пепел върху чашката? Въгленът трябва да се изтупва редовно. Не е добре да има натрупана пепел върху фолиото, даже е много зле, защото при дърпане влиза в дупките и опорочава тютюна.

Тръбата – основното притеснение на няколко човека, които ми писаха, е ръждясването (гниенето). Наргилетата по нашия пазар най-често са с алуминиеви тръби, да не ръждясват уж, ама то това не е гаранция. В Турция и Египет масово се продават с медни тръби. До колкото знам някои от луксозните наргилета са с тръби от неръждавейка, макар че аз лично такова не съм виждал още.

За мен има два случая: голямо и скъпо наргиле, което внимателно се поддържа, чисти, мие и подсушава след всяко ползване, та да можеш да му се радваш години наред и/или малко работно наргиле за 20-30 лв, което да разнасяш навсякъде по плажове, планини, гори и излети и за което да не ти пука особено.

За да се удължи живота на тръбата е добре да не оставяте наргилето мокро. Не случайно препоръчвам горещо дори да не го миете, поне да го разглобите след пушене и да излеете водата. Добре е да се чисти и цялата тръба с четка – ако си намерите много тънка и телена ще е най-добре. Пластмасовите, които продават в магазините, са прекалено меки.

Сега, моето първо наргиле още може да се ползва, макар че след две години разнасяне навсякъде най-долното парче от тръбата – това, което влиза в стъклото – се прояде и счупи. Моментално го оправих, като свързах отчупеното парче с горната част на тръбата с помощта на пластмасова сламка и малко изолирбанд. Мисълта ми е, че рядко може да стане неспасяемо положението, пък и 2 години живот при най-разнообразни условия мисля е достатъчно за наргиле за 30 лева с куфарчето.

Това изчерпва за момента темата за тялото на наргилето. Ще добавям в движение ако изникне нещо ново!

Последна редакция на 12 март 2010 от Боби

67 Responses to “Наргилето”


 • Здравейте, имам един въпрос. Един приятел ми донесе наскоро наргиле от Турция. Наргилето е малко, около 30см. Искам да попитам за един метален цилиндър, незнам къде се слага и за какво служи. В комплекта чашката е сложена вътре в него и като височина е малко по-голям от чашката. Та ако може да ми обясните малко за какво е и как да го използвам.

 • Това е протектор, повече за него тук. Общо взето пази въглените от полеви условия и вятър. Нахлузва се върху чашката след като е запалено наргилето.

 • Благодаря много Серж :)

 • Iliyan Valentinov

  Общо взето в бг.няма хубави наргилета,вси4ки наргилета са от евтин материал,имам приятели араби,които ги продават… и казват не може да продаваме нещо хубаво понеже българите не дават пари за такива неща. Всичко е от евтина ламарина, което от своя страна води до неблагоприятно и недостатъчно качествено пушене. Аз пазарувам единствено от Он-Лайн сайтове в чужбина, където има наистина интересни продукти, които не могат да се намерят в България. Всеки може да си купи кутия цигари да изпуши една и до там. Наргилето е нещо съвсем различно, изисква се повече старание и резултатът е на лице. Ако искаш, скоро ще си купувам наргиле от германия, което се казва – WPD 620 B Youtobe има много видео материали за това наргиле и всичко е обяснено.

 • Красимир Бечев

  Наскоро ми донесоха наргиле от Турция,уж „луксозно“,на доста добра цена от 150 еuro(впоследствие намаление на 75),но като цяло си е сувенир.Разглабя се на няколко части,хубава резба,но като се напали от различните сглобки почва да изпуска дим,да не говорим че вътре е пуснало доста ръжда и просто не зная как ще я оправям.Иначе е доста красиво и масивно,но не най-добро за пушене.С напълнена ваза тежи към 10 кг.

 • Николай Тодоров

  Здравей,

  Аз също съм с наргиле от Турция (65 евро), което се разглобява на няколко части и имах същият проблем. Доста „издиша“ от резбите. Засега проблема съм го решил, като омотавам резбата с тефлонова лента (някъде тук го прочетох, като решение). Но пък е доста играчка при всяко сглобяване и разглобяване да омотаваш. Затова съм решил да пробвам с гумени пръстени или ластик, само трябва да си намеря подходящи.

  Поздрави

 • Много ценна инфромация, благодарности!

  Имам един въпрос. Живея в малък град, където нито наргилетата са качествени, нито тютюна, затова обмислям да започна да пазарувам от оналайн сайтове. Някой може ли да ми препоръча сайт, от който е пазарувал и от който е доволен?

 • От България мисля само Mall of Orient работят онлайн, но там не мож’ намери кой знае какво… За щастие има малка селекция Al Fakher, която е единственото, което си заслужава (само до някъде) парите.

  Ако цената не те касае и търсиш качеството – само с внос от чужбина става. Ние затова минахме на Fumari, Romman, Starbuzz и прочее. Обаче 100 грама = 20-25 лева. Драсни на info@zadimeno.com ако те влече; ако не – налазвай Al Fakher и те така.

 • Здравейте, миналата седмица си купихме наргиле за 30 лв , ок. 40 см високо, т.е. нормално. Палихме го не повече от 5 пъти и в началото на тръбата вече тръгна ръжда. Опасна ли е ръждата, в смисъл дали не вдишваме така някакви метали и има ли някаква оправия?

 • Много по-опасно е пушенето на наргиле, според мен :) Ако те смущава ръждата – третирай с преобразувател и после с някакъв лак или грунд за метали. Моите наргилета са с алуминиеви тръби, та не ръждясват, но дори и там има корозия след няколко години употреба.

 • Здрастииии :) Сайта ви е супер право.Аз имам питане.Имам наргиле от 2 години обаче след половин година нещо почна да придобива странен аромат уж го чистя ,но явно не е достатъчно.Днеска пак му направих цялостно чистене и май „аромата: е от маркуча…Мисля да си взема едно ново наргиленце предложете ми от къде да го взема нещо качествено и на добра цена.Става дума за София може и онлине.Мерси предварително

 • Ако се съмняваш в маркуча – вземи си нов маркуч. 5 лв. Не е скъпа проба, хем ще се увериш. Имай предвид, че всяко наргиле си има някакъв аромат, моите и двете са така, както и трите други, които ползваме често. Това не е задължително нещо лошо – те си миришат на тютюните, не на някаква гадост :)

  Иначе наргилета като богатство на избор и наличност мисля Царството е най-добре снабдено. Виж тук: http://zadimeno.com/nargile/magazini

 • Боби вчера веднага пробвахме тютюна.Наргилето се получи значително по добре имаше и вкус аромат всичко както си му е реда :)Пробвах номера да направя от станиол имитация на vortex чашка получи се добре.Горя около 1 4ас и нещо без да губи аромат което е супер.Накрая дима почна да намаля обема си и прекратихме пушенето нищо че имаше още въглен.Като отворих чашката въглена беше равномерно сготвен,а там където се събира сока имаше малко влажен тютюн,но много малко.Мисля че няма как да не е влажен като там се събира всичко и така.Дима беше супер компанията също…до скоро :)

 • Едмон, наскоро пътувах по чужбината, и реших да си купя Vortext bowl. Обиколих всички магазини, до които можех да стигна, не намерих и разочарован се прибрах в София.

  Бях толкова разочарован, че реших да си купя нов маркуч от магазинчето пред зала Христо Ботев в Студентски град. На мен това ми е любимото магазинче, предвид че често има страшни маркучи за по 10 лева, и освен това много, ама много Ал Факер, плюс си правят миксове понякога.

  Това, което беше най-яко обаче бе, че пичовете имаха доста груби, глинени баш Vortex Bowl-ове за по 5 лева парчето. Страхотни са ;)

  Ако не ти се занимава да си играеш с фолио, силно ти ги препоръчвам, Боби ще потвърди, че му допаднаха и на него ;)

  Може да намериш магазинчето на картата, която Боби пусна в предния коментар.

  Поздрави, Серж.

 • Взех си аз нов маркуч и трябва да кажа че значително се подобриха нещата.Забелязвам обаче два типа на пушене и не мога да разбера как точно се реализират.Значи единият е стандартният дърпаш от маркуча без много съпротива и издишаш някакво количество дим.Наскоро забелязах обаче че в някои ситуации като вдишваш първоначалното усилие е малко по-голямо(нещо като лек вакум в системата ли не знам),но след това за 1 секунда вдишаният дим е многократно по-голям и то без да дърпам 10 сек. в дробовете а говорим само за секунда в устата.Някои знае ли как точно да постигна всеки път този тип на пушене защото повече ми допада.

 • Не съм много сигурен, но ми се струва, че „втория тип“ се получава като си натъпкал повече чашката – затова и по-трудно се дърпа. По принцип и при нас не се получава 100% всеки път идеален дим, просто зависи от много неща. Но повечето случаи дори от малките наргилета излизат завидни облаци.

  Има един момент, в който чашката и тютюнът са идеално загряти и всякаш изведнъж почва много да „дава“ наргилето. Обаче е трудно да се поддържа това ниво. Ако започнеш да пушиш повече – изгаря бързо тютюна, за полвин час отива. Ако направиш пауза – изтърваш го и спира процеса. Още по-сложно е с няколко човека на 1 наргиле.

  Мога единствено да посъветвам да наблюдаваш как пълниш чашката като количество и рехавост и да си намериш кефа къде е :)

 • Намерих сайт със страхотни цени за Khalil Mamoon. Само ще изчакам да ми пристигне пратката и ако всичко е наред, ще пусна линк за тези, които не го знаят. Мисля, че цени от сорта на 30-35 паунда са много добри и за под 100 лева имаш оригинален Маймун. Не че Мая са лоши, но все пак ги сглобяват в Китай, не виждам база за сравнение с Khalil Mamoon. Зa Kaя, нищо не мога да кажа. :)
  За 60 паунда си поръчах 34″ World Cup Trophy Ice Chiller 2012, като такава цена не намерих никъде другаде. Ако всичко е наред с доставката и продавача е точен, ще пусна линка в темата „Магазини за наргиле“.

 • Ами явно не гледаш където трябва ! Ето заповядаи :
  http://www.shisha-nil.de/de/Shisha-Wasserpfeifen/Khalil-Mamoon

 • Писах на shisha-net.de – добавиха България към списъка с доставките и вече няма проблем за поръчки при тях. Доставката до към 8-9 кг. излиза около 15 евро. Тъпото е, че не работят с Пейпал, ами трябва да се прави превод към Volksbank, което излиза допълнително едни 12 евро (ПИБ) до 18 евро (ОББ). Хубавото е, че доставят тютюн до БГ, но на малко по-високи цени от американските сайтове – Ал Факер Голд – 6 евро 50 гр., Starbuzz – 29 евро 250 гр. и тн.
  Наргилетата са им на добри цени, поне Farida и Khalil Mamoon…

 • Това звучи супер – ако изтестваш някой ден доставката от там, особено на тютюн (защото и други сайтове са казвали, че няма проблем, а после – проблем), пиши, за да го пусна като новина.

 • Някои може ли да каже има ли разлика между Khalil Mamoon made in China i Khalil Mamoon made in Egipet?Как се познава оргиналния Мамун?
  Ето линк на китаиския:
  http://www.buildingmaterials-china.com/products/khalil_mamoon_oxidized_zoharia_rojo_kalemat-p10219999956887129547767900.html

 • Китайските, според мен не се правят ръчно. Не виждам друг вариант, освен да се види предварително – по спойките си личи още от пръв поглед. Лошото е, че при онлайн поръчка от BG, няма как да се провери това, а вече американските сайтове, като гледам са заляти с такива наргилета. Не знам как са като качество, ако са като Мая, лошо няма. Но аз предпочитам да поръчвам от сигурни места, в които пише изрично, че наргилето е египетско и изработено на ръка. Ако искам китайско наргиле, бих си взел по-скоро Мya или Sahara Smoke. Те със сигурност са добри като качество… :)

 • Ами аз не мисля , че в Американските саитове мамуните са китаиски при тези цени,които те изкат за едно наргиле 160 долара! Но може и да има такива! Аз си поръчах от германия един мамун ,но по късно се отказах от поръчката!
  Беше със сигурност китаиски! Изчетох сумата форуми и теми относно темата за фълшивите мамуни! И РАЗБРАХ КАК СЕ ПОЗНАВА (ОРГИНАЛА)
  1.Оргиналния мамун има щемпел на чиниката където се тръскад въглените
  2.На подставката където се слага тази чиния има 3 лалета нарисувани което е също знак за оргинала!

 • Ха-ха, ами днес направих поръчка от shisha-net.de, пък да видим. Като пристигне ще драсна, но не ми се вярва да лъжат чак толкова. На някои от наргилетата, в сайта няма никакво описание и точно те ме съмняват, че са китайски. Това, което поръчах си беше с обяснение за ръчна изработка, Египет и тн.

 • Аз мисля да направя поръчка от този саит;
  http://www.hookahjohn.com/
  Там кхалил мамуна е 100 % оргинален и качеството му е с много добър стандарт! Тези от Германия са с много по лошо качество.
  Доставката е само 10$ :)И ЗНАМ ЧЕ СИ Е ОТ АМЕРИКА !!!!

 • Магдо , кои модел си поръча? Моя Кхалил вече престигна :)

 • Получих си пратката от shisha-net.de – наргилето е страхотно и е 100% оригинал. Говоря за това: http://www.hookah-shisha.com/p-6897-khalil-mamoon-hookah-1001nights-1-hose-hookah.html
  Виждате цената му в американските сайтове, аз го взех за 65 евро и мисля, че е страхотен коледен подарък. Жалко, че няма да го запазя за колекцията си…
  Освен това поръчах и една кутийка тютюн от там, така че няма проблеми и с това. Лошото е, че цените са им доста надути. Ал Факера започва от 5.50 евро за 50 грамова кутийка. Старбъз 29 евро 200 грама. Не съм го отворил още, но ме съмнява, че тютюнът ще е сух, заради немските закони. Затова съм си взел и две шишенца „Лубрикант“ по 0.75 евро за 20 мл. :D
  Според мен, не е изгодно да се купува тютюн от Германия, но го има като опция. Проверено е и действа… :)

 • Не е изгодно на фона на кое? Ако го внасяш легално от САЩ е значително по-скъпо, за жалост :(

 • Poznaite koi si imam Nammor olympic :P :)))))) koeto v kombinaciq c Nakhla chokomint eee prostoooo …. eeee dojivqh i az da pu6a ne6to ka4estveno :)))

 • Поздрави, това е много сериозна машина. Ако е това, което съм виждал – 35″ с ice chiller в hookah-shisha. От там ли го взе или от европейски сайт? Ако е от щатите и днес си го освобождавал от митницата, нищо чудно да сме се засекли по трасето. Да си пушиш със здраве от него дълги години! ;)

  Боби, така е, но аз все разчитам на късмет по митниците. Под легално предполагам имаш предвид, в случай, че реша да го продавам и тн., нали? Понеже аз нелегално няма как да го внеса, освен ако нямам канал, а аз съм доста смотан по тези въпроси. В такъв случай излиза, че освен ддс и акциз, ще се наложи да сложа и едни 30% печалба и тогава, наистина ще се получи много изгодно да се пазарува от Германия. :)

 • Edin priqtel mi go donese ot Egipet dnes :) sega ostava samo da si vzema Mistyc ice cooler :)

 • Обясни „късмет по митниците“? Ако имаш предвид да минеш между капките без да платиш мито и ДДС – това е нелегално. Лошо няма, но не използвай тази цена като база за сравнение, защото не е устойчив модел. В този смисъл от Германия/Англия са съвсем нормални цените и „вносът“ от там е със много по-малко разправии.

 • Az samo da kaja 4e v magazina na Dubaiska shatra sa zaredili dosta nargileta Nammor i sa na prili4ni ceni taka 4e koito ima put natam da mine i da se zaradva s ne6ti4ko za koleda :)

 • Аз имах предвид друго – в Германия проблем е влажността на тютюна. В Англия, колкото и да съм търсил, нищо друго не намирам като онлайн продажби, освен билковите, които аз лично не употребявам. Да не говорим, че Фумари и Фантазия няма никъде налични, а към момента има само един вид Старбъз в shisha-net.de. Точно по тези причини, предпочитам да поръчвам от щатите, въпреки, че разправиите са доста повече…

  P.S. Ако знаеш за някой английски сайт, където продават истински тютюни пусни един линк насам…

 • Здравеите, отсносно Кхалила имам много полезна информация!
  Ето този модел си взех:
  http://shop.atomhamster.com/product_info.php?products_id=468
  Изкам да ви кажда, че останах доволен…но разбрах че единствения
  вносител на КМ директно от Каиро за европа е http://www.premium-hookah.nl ! Холандия
  Там един Км струва 100-150 евро а в немските саитове се намира и за 50евро
  Обеснението е че тези наргилета са с по низко качество на изработка!
  Моя Км примерно, вече се забелязва как се маха черния цвят охидираното от него! а съм
  го мил само 2 пъти! Така че premium-hookah също предлагат Км за 60-70 евро ,но е ясно описано че изработката не е 100% качествена!Мисля да си поръчам и от там и да ги сравня със сегашния ми Км и ще пиша!

 • Спомена нещо за „Който не вярва, че плътен и наситен на аромат дим може да се получи от малко наргиле – да заповяда на гости!“ ..

  Таааа… Къде казваш, е това гости значи? :)

 • Утре вечер в Коко, след 20:00! До скоро!

 • dobre den .
  az iskam nargile tutun camo nakhle ili al fakher yabolka . moge li da mi yakoi kaje kademoga da hamerq tazi dva marka ?

 • Здравейте, имам въпрос- когато измиеш наргилето след това напълно ли трябва да изсъхне преди да го запалиш пак?

 • Здравейте искам да си купя наргиле защото си счупих старото та в България каде може да намеря турско наргиле и онлайн сайт ако може тъй като не успях да намеря аз наргилето което искам ще e както в тоя линк дето съм дал https://www.google.bg/search?biw=1366&bih=639&noj=1&hl=bg&q=nargile%20fiyatlar%C4%B1&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VP2YUfG9L4iVtAaJ3IFw#imgrc=ejGHsZxLZrsGcM%3A%3BK0U1_6Fzqw4VxM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.gittigidiyor.com%252F6977%252FPROFOSYONEL-DOKUM-NARGILE__69774780_0.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Furun.gittigidiyor.com%252Fdiger-hersey%252Fprofosyonel-dokum-nargile-69774780%3B464%3B700

 • Здравейте, имам въпрос- когато измиеш наргилето след това напълно ли трябва да изсъхне преди да го запалиш пак?

  Не е необходимо да исъхне

 • Здравейте искам да си купя наргиле защото си счупих старото та в България каде може да намеря турско наргиле ?

  http://www.nargilestore.com/

 • Хора! В магазин Царството на ориента имат КМ не знам до колко е оригинал, но все пак минете да видите :) Също има и маркучи КМ за който вече съм 100% сигурен. А и още нещо … има и АФ по 250 грама от дубаи с лентичка холограмен стикер и бандерол. Весели празници на всички !!!

 • Когато бях на екскурзия до Мармарис ( Турция) за 40лири – 40лв си купих доста голямо наргиле с медни тръби. Признавам,че искара 4години някъде. Нямаше ръжда нито никакви проблеми освен маркучите…

  Сега съм с едно дето е уш аломиниево или нещо такова… еми след 2 месеца започна да се вижда ръжда по него и определено трябва да го хвърля…

 • Здравейте, от както намерих този сайт съм влязъл много сериозно във филма с наргилетата (: Искам да попитам нещо относно покупка на ново наргиле за вкъщи.
  В момента имам едно мини наргиленце, но то е раждясало и така нататък, един вид само чака да го изхвърля. Намерих един български сайт с много голямо разнообразие на наргилета, не знам дали мога да го постна тук, така че за момента няма да го правя. Въпросът ми е може ли да се говори за разлика в качеството на наргилетата според това, дали съединението им е тип тапа или тип на винт. Аз съм си харесал въпросният модел, който е на винт, защото според описанието му е по-качествен, но аз искам да попитам и някой, който е извън търговията, а и доста по-запознат от мен. Става въпрос за 60тина лева. Благодаря Ви предварително за отговора. :)

 • Моят съвет е да отделиш още 10-20 лева и да си купиш истинска MYA. Под истинска, имам предвид китайска :) Продават се вече на доста места. В „Арабеск“ в Студентски град ги има със сигурност към този момент, така че ако си от София, можеш да провериш там. Можеш също и да погледнеш из магазинчетата около женския пазар. Най-добре си вземи качествено наргиле с уплътнение. Стъклото е консуматив, така че счупиш ли го, може лесно да се смени с друго. Резервните вървят по 10-15 и нагоре лева. Ако счупиш стъкло за наргиле с нарез, или както им викат на винт, е почти сигурно, че няма да намериш резервно.

 • От София съм, а на всичко отгоре уча в студентски град… благодаря за отговора, като цяло това ме интересуваше. Значи не може да става въпрос за качеството на наргилетата в зависимост от типа на стъклото. Относно марката…Мая ли се изговаря правилно :s

 • Да, произнася се „Мая“. Аз ти препоръчвам тази Мая чик. Струва точно 80 лева и върви с оригинално куфарче:
  https://www.hookah-shisha.com/p-1948-mya-chic-1-hose-hookah.html

  Ако решиш да минеш през Арабеск, попитай продавачът (казва се Абед), дали случайно няма и този модел на Мая Гелато. Аз имам такова от три години и не е мръднало, а пуша почти всеки ден от него, по простата причина, че е качествено, а миенето му след това отнема не повече от минута. Имам голям КМ, друга Мая, безименно сирийско на винт и тн., но това, без да преувеличавам е любимото ми наргиле. :)

  https://www.hookah-shisha.com/p-3515-econo-mya-gelato-1-hose-hookah.html

 • Благодаря ти много за отговора :) Аз в началото си мислех за някое моделче, мааалко по-голямо на размер. Но за тези пари предполагам, че размера идва за сметка на качеството?

 • Писали сме на няколко места тук, че размера няма абсолютно никакво значение. Ако знаеш как правилно да напълниш чашката, ще изкараш еднакво количество дим/вкус и от 30 сантиметрово, и от еднометрово наргиле. Разбира се, голямото наргиле е много по-гъзарско, но не е особено подходящо за всекидневна употреба, поне по мое мнение. Още повече, ако тръгнеш на път, няма да е толкова практично да мъкнеш отделен сак за еднометровото ти наргиле, примерно… :)

 • Така де… аз от гъзарска гледна точка си мислех за нещо малко по-едро да ми краси хола ха-ха…Но може би наистина е по-удачно да си взема нещо по-компактно. А като марка MYA-a ли е най-качествената като става въпрос за този ценови диапазон или има и други? Питам, защото имам познат, който живее в Германия и мога да си поръчам нещо там, пък после да ми го донесат.Извинявам се за тъпите въпроси, ако ти е писнало не ми отговаряй, бих го разбрал :D

 • Цените за момента на тези в немските сайтове и на тези в магазина, за който ти говорех са еднакви. Мая Чик е около 40 евро (поне), а тук е 80 лева. Ако искаш голямо наргиле търси Калил Мамун, Фарида или нещо подобно египетско. Има из немските сайтове и понякога падат добри промоции. Можеш да провериш и в myshisha.co.uk дали има нещо изгодно. От Англия поръчката трябва да мине през gabco.org или някой подобен сайт, че иначе ще ти излезе доста дебела доставката до тук.

 • Живея в град, в който продават наргилета на много места, но аз да попитам все пак дали цената има значение? Колко горе-долу е нормалната цена на едно средно и ъм.. качествено наргиле, защото първият път, когато си купих малко без куфарче ми излезе 25 лева, а в друг магазин го видях за 20, а в онлайн магазините за 15.

 • Здравейте! Важен въпрос! Кое е по-добре – наргиле със съединителен винт или наргиле с тапа? Има ли значение?

 • Прочети няколко коментара по-нагоре и ще намериш отговора на въпроса ти. ;)

 • Здравейте, възможно ли е клапата да се използва за допълнителен маркуч?

 • Да, стига самото наргиле да го позволява. В някои наргилета на MYA я има тази опция. Например този модел, който се продава и в БГ. https://www.hookah-shisha.com/p-3515-econo-mya-gelato-1-hose-hookah.html
  Разбира се, ще трябва да се снабдиш и с допълнителен адаптор. Ако имаш възможност, гледай да е тип „Auto seal“, за да избегнеш досадното запушване на другия маркуч, при всяко дръпване на партньорът ти. https://www.youtube.com/watch?v=VopBhrinC6w

 • Здравейте, закупих си и аз най-после наргиленце, като благодарение на съветите на Magdo се спрях на http://www.shisha-world.com/MYA+Shisha+QT+E+Drahtkorb+35cm+Dunkelblau.htm
  Тъкмо видях, че има възможност да се използва със втори маркуч, но въпросът ми е, може ли в България, да се намери адаптор от типа auto seal или ще трябва да си търся по Европата?

 • Аз лично, поне досега не съм виждал, но не съм и търсил специално. Ако си от София, нищо не пречи да провериш в Арабеск в Студ. град. Там зареждат доста аксесоари на Мая и нищо чудно да имат подобни адапторчета. Моите ги взех от вън, преди доста време, за по няколко долара бройката.

 • Здравейте,
  Споделете от къде мога да си намеря наргиле с опция за слагане на 2-ри маркуч, примерно Мая или КМ. Намира ли се нещо читаво в София ?
  Също така има ли някой който поръчва от чужбина та да поръчам с него и да делнеме доставката, ако немога да намеря нищо в Бг?

 • Освен в Арабеск, за който съм писал точно един пост преди твоя, можеш и да погледнеш в магазина на „Дубайска шатра“, където ул. „Цар Симеон“ пресича Женския пазар. Там също имат доста голям избор, но гледай да се сдобиеш по някакъв начин с auto seal адаптори, че иначе запушването на втория маркуч по време на дърпане е доста досадно. Препоръчвам ти да търсиш модел на Мая, с техните адаптори. Те като цяло са най-читави за допълнителен маркуч.

 • Здравейте отново
  Май за момента ще се опитам да побългаря моето наргиле :)
  За целта понеже няма auto seal адаптор из София или поне аз не намерих а в ebay нещо не ми излиза изгоден тотала си купих обикновен адаптор за маркуч и ще се опитам сам да го направя auto seal.
  Стига да ми се получи ще постна снимки със стъпките.

 • Здравейте,от доста време искам да си взема някакво наргиле,но наистина не разбирам от това и имам нужда от съвет.Не искам много голямо,по-скоро средно,за лична употреба вкъщи,но нямам идея какво да е и кои са сравнително хубави и здрави.За цената – ориентировъчно до 60-70лв. Благодаря предварително!

 • Аз лично, вече четвърта година ползвам това:
  https://www.hookah-shisha.com/p-3515-econo-mya-gelato-1-hose-hookah.html
  Не че нямам други, но за по експресно пушене, особено вечер, когато не ти се занимава с почистване и тн. това е идеален вариант.
  За четири години започна леко да сдава багажа, но все още се държи. Има и доста подобни модели на Мая, които са читави и са налични в Арабеск в Студ. град или пък в магазина на Дубайска шатра до Женския пазар. Зависи къде ти е по-удобно. Може да ги има и на доста други места разбира се, но поне аз не съм обикалял наскоро, така че само за тези се сещам в момента. Ако решиш, може и да рискуваш с някое обикновено сирийско или пък някое друго китайско, но си е въпрос на късмет…

 • Привет и от мен!
  Предстои ми да направя подарък на 17 годишната си дъщеря :)
  Моля за съвет! Какво наргиле да избера и какви консумативи са необходими? Сайта е много подробен,но се обърках-Нали съм невежа :)))
  Визуално се спрях на този модел и цената ме устройва…

  http://наргиле.com/bg/nargileta/517-orientalsko-nargile.html

  Какво мислите?

Leave a Reply