Въглените

Въглените за наргиле са по принцип пренебрегвани от начинаещите, но са изключително важни за качественото наргиле. За по-запознатите всъщност са доста спорна тема, затова само споделям моите наблюдения, опит и предпочитания, а решението оставям на вас.

В момента в България са достъпни четири основни типа въглени. В София се продават във всички големи магазини за наргилета. Естествено, минали сме през всички видове, за да придобием впечатления.

„Самозапалващи се“

Цилиндрични, наричаме ги „кръглите“, но по магазините ги знаят и като „хапче“ или „таблетка“. Продават се като стек от 10 или 20 въглена, имат поне два различни размера. Това са въглени, които имат добавена химия, за да се палят за секунди дори с проста запалка. За съжаление точно тази химия разваля и наргилето – въглените отделят много и неприятен дим с миризма на сяра и определено влошават вкуса на тютюна. Много са рехави и се разпадат бързо при горене, а дори и при носене (натрошават се лесно при натиск). Трудно се поддържат горящи, изгарят бързо. Избягвайте ги!

Цапащи (на черна пръчка)

Черна пръчка с триъгълен (или объл, или квадратен) профил. Наричаме ги „тия дет цапат“, защото нямат покритие и като ги хванеш, за да ги начупиш, ти правят ръцете черни. Абсурдно-иронично – на опаковките им често пише „Keeps hands clean“! Чупят се трудно, форматирането на парче със желан размер води до много загуби, защото при трошенето падат парченца. Палят се по-трудно и оставят много пепел, камари пепел! Трябва редовно да се изтупват и въртят и нагласят и изчукват и въобще искат много обгрижване, иначе чашката се пълни с пепел и става гадно. Не ги препоръчваме, но са по-добри от кръглите!

Сиви (на плоска сива пръчка)

Плоска сива пръчка с два прореза, наричаме ги „сивите“. Направени са от пресован въглищен прах (като и цапащите), но са със сиво покритие и не цапат толкова. Теорията е, че тези въглени отдават неприятен аромат или дим. Това, обаче, ние не сме го наблюдавали! Нямат неприятна миризма и не пушат.

Чупят се лесно на три парчета без загуби и без цапане. На котлон се палят бързо колкото цапащите. Поддържат се горящи сами и не се разпадат спонтанно при изгаряне, оставят по-малко пепел. Поддържат висока температура и горят дълго време.  Препоръчваме ги – всъщност използваме 50/50 такива и натурални.

Голям плюс на плоските, особено за полеви условия: могат да се палят един от друг. Понеже са плоски, лесно се задържат един върху друг (stacking), така че долният (запален) да разпали горния (незапален). Съвет: към средата на изгарянето на долния въглен поставете внимателно отгоре нов. Докато приключите с първия, втория ще е готов за употреба. За повече информация, вижте точки от 15 нататък в страницата „Как се пали и пуши наргиле?“.

Натурални (кокосови)

Coco nara, Coco brico, Cococha, Gaya – това са само няколко от десетките марки. По белия свят всеки уважаващ себе си фен на наргилетата пуши само с естествени въглени. Обикновено са изработени от пресовани черупки на кокосов орех. Има и марки, за които се твърди, че са направени от лимоново дърво (lemon wood coals). Ние харесваме и препоръчваме натуралните въглени, но с уговорки.

Много трудно и бавно се палят. 10 минути на газов (или керамичен) котлон са минималното нужно време. Ако не са перфектно разпалени имат тенденцията да гаснат сами. И не могат да се палят един от друг – тотално неподходящи са за полеви условия. Отделно, оставят голямо количество пепел! И то не точно пепел, а една черна сгурия на фини частици. Иска се голямо старание, за да не се напълни чашката с тия пепелища. Ако сте ОК с тези уговорки – ползвайте натурални въглени!

Употреба и общи бележки

Въгленът трябва да гори продължително и равномерно, но не и да нагрява прекалено силно. Това е важно за доброто пушене – равномерно нагрят тютюн, който се пече, изпарява, но не гори активно и не тлее. Ако внезапно димът започне да ви нагарча или да ви сълзят очите – прекалили сте. Отстранете въглените, махнете фолиото и горния слой нагорял тютюн. Завийте с ново фолио и давайте с по-малък въглен (или само един, ако са били два) и го дръжте по края на чашката, да нагрява самата нея.

Стремете да не набутвате пепел в дупките на фолиото, респективно в чашката. Това влошава качествата на тютюна, съкращава се времето на пушене и започва да горчи. Плоските въглени не се разпадат мощно като другите и това много ви улеснява в тази задача. Все пак, в момента, в който парченца пепел се отделят от въглена, избутайте ги със щипката от чашката. Препоръчвам и редовно да изтупвате въглена – вземете го със щипката и го чукнете няколко пъти в металната чинийка под чашката, за да падне цялата му пепел.

Плоските и цапащите въглени могат да се палят на всичко – включително на газов котлон, на обикновен котлон, на керамична плоча, във фурна близо до реотаните, на грилче, в камина, на свещ, с газова горелка, със запалка… Ако ги палите на свещ, внимавайте да не ги топнете в разтопения восък/парафин и им дайте 10 минути. Въгленът е добре запален когато почервенее добре по цялата повърхност. Ако нямате възможност да изчакате пълното му почервеняване, хванете го със щипката и духайте към него от няколко сантиметра – така ще го разпалите напълно и по-бързо.

 Дървени въглища за скара

За жалост дървените въглища за скара определено не вършат работа – пробвали сме. Трудно се палят в домашни и полеви условия, лесно гаснат сами (това не личи като напалиш скарата, но пробвайте с един единичен и ще се уверите), не поддържат висока температура спрямо обема си и не се палят лесно един от друг. Добавете към това и неправилните им форми, които затрудняват „играта“ с въглените по време на пушене и… в общи линии освен ниската цена не остава положително качество.

Последна редакция на 29 февруари 2012 от Боби

49 Responses to “Въглените”


 • Ами може да паснеш 1-2 да видя за какво става на въпрос.Аз също се интересувам с какви точно въглени става най-добре.Лично аз смятам че „таблетките“ са по-силни като топлина но определено доста по-гадни като аромат, но за сметка на това плоските понякога ми угасват или не се доразпалват при дърпане въпреки активно смучене за което гарантирам. :D
  Една приятелка ми казва за някакви въглени тип „цапащи“ които пробвала в някакъв арабски ресторант които били много добри и като цяло наргилето било доста силно и много ароматно.Та ми се иска и аз да сътворя такова силно наргиле но ми се струва че въглените ми не са такива каквито трябва да са. :?

 • Красимир Бечев

  За 7 лв 1 килограм „Дубайска шатра“,в подследно време от тях ползвам.Има както продълговати така и на кубчета,последните по лесно се палят.

 • Аз не съм доволен от кубчетата на „Дубайска шатра“. Взех по-малка разфасовка, за да ги пробвам. Трудно ги разпалвам, трудно се палят един върху друг и се цепят. Май оставам на сребърните за сега.

 • Пробвал съм coco nara и впечатленията ми а съвсем различни – няма почти никаква пепел. Много по-малко от обикновените въглища. Верно че се палят по-бавно ама с няколко завъртания за по няколко минути да поседят на обикновен котлон и са готови. Горят много дълго и нямат неприятен аромат.
  Някой знае ли в България къде се продават?

 • Здравейте, нов съм в наргилетата. Имам едно наргиле – подарък. Видях, че има в кутията тютюн и предположих, че има и въглени, но съм сгрешил. Тук, където съм, няма магазини или поне не такива, че да продават въглени и се чудя дали ще е проблем да взема въглен от камината и да работим с него? И ако става така въглен от горяща камина ли да взема или да взема един вече изгорял и да го запаля на котлон или със запалка?

 • Би трябвало да ти свърши работа и от камината въглен, но имай предвид че ще изгаря много бързо и просто не са пригодени за това.

  Спомням си първото ми наргиле, го палих с въглища от скарата и квото и да слагахме имаше вкус на кюфтета. :)

 • Венци, къде се намираш, че няма магазини? Не се излагай с тия дървени въглища. Палят се трудно, горят много бързо, отделят много пепел и не загряват достатъчно. Няма да е хич лесно!

  Защо не си поръчаш по интернет читави въглени и пей сърце?

 • Мандарин

  И аз да дам своя принос към темата със въглените.
  Точно се връщам от празнуване на нова година и там на една вила пробвахме и се оказа доста сполучливо използването на жар от камина вместо въглен. Защото бяхме забравили да вземем. Резултатът е че даде достатъчно топлина не отдели почти никаква пепел – самото въгленче остава цяло и не се дроби, а много лесно се сменя с ново от камината и в края на краищата си изкарахме супер.

 • Мандарин, за жалост моят личен опит с жар от камина е точно обратен. А съм пробвал и с дървени въглища. Температурата не е достатъчна, троши се много, гасне бързо. Вероятно зависи от изгорения дървен матрял.

 • Здравко

  Аз искам да попитам дали не е възможно да се ползва например електрически нагревател? Все си го мисля този вариант, защото това ще спести мъките по разпалване, изтръскване, пепел, почистване и т.н.

 • Днеси си взех CoCo Nara от Царството на наргилетата. Няма такива въглени ПО – ТРУДНО се палят, но отделят съвсем малко пепел и 2 въглена изкарват цял час при доста активно пушене. Недостатък е, че не могат да се палят един от друг или поне става много трудно.

 • Само да споделя тук, за тези които не са запознати… http://www.hookahrev.com/index.php?option=com_content&view=article&id=204:fake-coconaras&catid=69:tips-a-hints&Itemid=144#comment-55

  Проверявайте преди да купите coconara.
  Найновите кокосови въглени са Kanara и са двойно поевтини от coconara, със същият квалитет.

 • mafmaf, аз лично съм наясно с ментетата, но за жалост – това се предлага. Но дори и fake, пак са по-добре от другите въглени, които се продават по нашите магазини. Примерно, онзи ден си купих кутия въглени Emperor, които бяха най-гадните въглени, които съм ползвал през живота си. Оставят ТОНОВЕ пепел, след 15 минути пушене се разпадат на няколко парчета, а като капак – са ужасно цапащи. За сребърните (начупените) съм малко по-склонен да купувам, тъй като поне не оставят толкова много пепел. И този вид въглени ми се разпада по време на пушене (започвам да си мисля, че аз нещо бъркам), но пък са доста по-добри от Емперор-а. Засега мисля да си пуша с Coco Nara, нищо че са менте.

 • Coconara ги има в Студентски град ( магазинчето на спирката на 94 с/у Манджастрийт) цената е 4 лв за 18 кубчета държа да отбележа че наистина има зашо да ги хвалят.

 • Имам проблем… от както почнах да пуша с Vortex-a ми гаснат въглените… пробвах всякакви и неще… кажете кво да правя че от сума време не съм пушил като хората…

 • Ако случайно няма дупки под въглените (достатъчно дупки) – ще ти гаснат, особено ако ползваш кокосовите. При нас този проблем го няма (ползваме сивите).

 • Ползвам сивите които се продават в царството, има достатъчно дупки под и около въглените.Добре поне че като загаснат отдолу се разпалват отгоре и мога да ги обръщам.:D.По този начин обаче ми прегаря тютюна( когато гасне отдолу жегата намалява, а като го обърна пак изведнъж става много жега… И всичко това от както съм с Vortex bowl…

 • моля ви кажете ми как да ги „палим на котлон“…..с тенджера или от огъня…малко тъп въпрос, но си нямам и на идея как да го направя благодаря предварително :):):):):) ако искате можете да ми пишете лино на skype“ zuzzituu :)

 • Продават се специални котлони за въглени на женския пазар в София!Паленето на въглените става много бързо( 3-5мин.)!Струват някъде околко 25 лв
  Ползваите само натурални въглени:Коконара,Бамбуча,Кокобрико :) Бързопалищите въглени са вредни, и не са за препоръчване!
  Котлонът ми е същия, и съм много доволен!Забравих какво е да чакам :)
  http://www.shisha-nil.de/de/Shisha-Zubehoer/Gasbrenner/Elektrischer-Kohleanzuender-Vulkanos

 • Открих начин как въглените да не са върху чашката :) ефекта е поразителен :) кажете ако сте заинтересовани ще кача клипче :)

 • Относно въглените … в магазин Дубайска шатра има коконара който обаче вместо 8 за 2.50лв получавате 28 абсолютно същите така че … дерзайте :P

 • КИКО: Открих начин как въглените да не са върху чашката :) ефекта е поразителен :) кажете ако сте заинтересовани ще кача клипче :)
  Илиян: Няма такъв начин !!!

 • Начини има, и то бол. Някои са професионални:
  http://www.hookah-shisha.com/p-9939-hookah-flip-hookah-bowl.html

  Има и самоделки от най-различни видове. Ние лично сме пробвали с чашка, вградена в саксийка, пълна с въглени.

 • Е чак пък бол начини не виждам!? Знам за това преспособление,за сега го има само в Американски саитове!Но Кико имаше друго в предвит което така и не разбрахме след като не качи клипа!Гледах за това преспособление в едно изложение което беше свързано с Американски марки Тютюни( в Америка)няма го още в европа и не е актуално! Гледах и за електрически чашки ,които се загряват на ток без въглени!Но аз лично не си падам по такива неща, и предпочитам традициония начин на палене и пушене :)
  PS.Това преспособление е от желязо,мисля така че Тютюна прекалено ще се нагрява и изгаря,но това е само предположение.
  А това за вградената саксика е смешка , голяма ……….. :)

 • Купих си Coconara натурални въглени. Сравнително трудно се палят, но достигат много висока температура и липсва какъвто, и да е страничен, и неприятен аромат при пушене. Огромно впечетление ми направи начинът на горене, не се отделя почти никаква пепел по скоро се свиват, сякаш огъня ги поглъща. Трябва да се разгорят добре иначе лесно угасват. В комбинация със Starbuzz променят усещането при пушене.

 • Здравейте, искам да попитам, ако въглените се палят на керамичен котлон има ли вариант да се прецака плота? Иначе, сивите ги паля в скаричка тип „Парти грил“ (с реотаните отгоре) и ефекта е удивителен. На петата минута стават целите нажежени до червено… :)

 • Нямам 100% сигурен отговор, защото съм виждал и двата варианта: чисто нов керамичен плот, прецакан от 3 месеца яко палене на въглени и 5+ годишен плот, на който му няма нищо след години палене. Така че вероятно зависи от плочата/котлона. Но така или иначе „прецакването“ е само на визуално ниво, едно като посивяване където са седяли въглените. Функционално му няма нищо.

 • Не разбрах могали да си сложа от обикновените въглища дето си паля парното :Д !!!

 • Нищо не пречи да пробваш. Ако си стигнал до момента на „Имало е да няма, ама толкова да няма не е имало“, и те ще свършат работа. Само дето, ако въглена е кофти, се скапва целия кеф. Онзи ден пушихме Факер в едно приятелче, донесен директно от Дубай и заради гадните въглени, всичко приключи за около 15 минути. За сравнение, в нас с Коконара или от „Сивите“ изкарвам по час и половина със същия тютюн. Въобще, може и да ми се смеете, но май сивите въглени ми станаха любими. Кокосовите и те са екстра, но живота им е наполовина (ако въобще са оригинални тези тук)… :)

 • Някой пробвал ли е вече от електронните въглени. Говоря за нещо от рода на това:

  http://www.shishapalace.com/hookah-charcoal/elektrische-shisha-kohle-e-kohle-3-0.html

  Интересно ми е, дали степента на нагряване им е ок, или пък са прекалено слаби/силни? 35 евро не са малко за подобна джаджа, но пък ако си струва, бих ги дал. В комбинация с „Камъчетата“ може да се получи да не казвам здравословен, но пък доста по-безвреден ефект от обикновеното. Само да не се окаже, че разликата ще е нещо от рода на бира и безалкохолна бира… :)

 • Не съм пробвал електроните въглени, но си мисля че няма да се получи а и съм почитател на наторалните неща и стандартния начин на пушене на наргиле…така както се пуши от много време! Мисля си че разлика ще има като електрона цигара и нормална примерно.

 • Днес пробвах за сефте така хвалените от Илиян Cocobrico и Bamboocha. За бамбуковите какво да кажа – не са лоши, но нямат особено дълъг живот. На горене са точно като сивите въглени. На една пръчка са по три и трябва да се чупят с ръце, но доста цапат. Хубавото е, че не придават никакъв страничен вкус на тютюна и се палят по-бързо от кокосовите. Толкова за тях. Сега за Cocobrico – на кутията пише „2.5 hours duration“. Помислих, че е някакъв рекламен трик, но се оказа истина. Въглените са СТРАХОТНИ! Големи плътни и масивни кубчета. Отделят много топлина и съвсем малко пепел. Вместо три Коконара, слагам два от тези и изкарвам точно по два часа и половина. Цената им в shisha-net.de е точно 4.20 евро за килограм. Бамбучата са 3.50. Тук килото Коконара го продават за около 14-15 лева, но качеството им няма нищо общо с тези на Кокобрико…

 • На мен ми донесоха кило Кокобрико преди няколко години (купено от Амазон.де, прочее, имаше няква промоция за 3 евра). Ползвам ги само когато се очертава голямо и разточително пушене – примерно както при последната ни сбирка, 3 наргилета и цял следобяд + вечер.

  Фактът е, че се палят много по-бавно спрямо сивите, без значение дали се ползва газов или керамичен котлон. Под 4-5 минути в никой случай не стигат. Освен това не се палят един от друг. Понеже се евтини, палим голямо количество и като свършат – палим пак много.

  Иначе за соло наргиленце с малък заряд си слагам за минутка от сивите 2 и съм готов.

  Отделно не ми харесва, че като се ронят отделят една едра, черна сгурия. Ако не внимаваш с почистването на фолиото – късат го. Ако ги изтупваш по-отривисто – разпадат се на много дребни парченца.

  Основния плюс на Кокобрико/Коконака/Бамбуча и тн е, че ако си на пикник, можеш да ги ползваш за скарата и като хапнеш – да палнеш наргиле с каквото е останало! :D

 • Здравейте, колебая се между два вида въглени:
  1: http://malloforient.com/product/101/vaglen-kubche-1kg-.html
  2: http://malloforient.com/product/496/vaglen-tip-shokolad-dubayska-shatra-.html
  Кой вид ще ми препоръчате

 • Боби знам за кои Кокобрико говориш!
  Преди много време ти ми беше изпратил няколко въглена да пробвам и наистина
  бяха отвратителни!Но сега не са същите Кокобрико, повярваи ми качеството им значително се е подобрило и са вече едни от наи продаваните въглени в Германия!

 • Ами препоръчвам ти „ЕМПЕРОР“ спроед мен са по – добри! Иначе виждам, че има в София „Коконара“ може ли някой да ми закупи ще се разберем колко и да ги пусне по „ЕКОНТ“ аз поемам доставката и за въглените цената понеже в тази Монтана няма хубави въглени само кръгли… пишете ми тук или на емйал – darkny@abv.bg или просто ми кликнете и аз ще ви се обадя – тел: 0888199240 мерси предварително!

 • Здравейте момчета, много се радвам, че го има тоя сайт, ама като почти всичко, което правя е първо купувам после чета и виждам къде съм сгрешал! От магазин арабеск в ст град си купих пакет черни цапащи въглени и просто няма как да съм по- недоволен! Не говоря за палене и пепел, ами просто затова, че след 15-20 минути въглена просто престава да отдава добра топлина и колкото и да го удрям в чинийката се обвива в дебел слой пепел! Изстъргвах го, кво ли не го правих, правя една две хубави дръпки и пак почва да вади малко пушек! Ще пробвам от тия сивите преди да се метна на кокосовите! Също така, ако може да питам, ако има някой, който да поръчва от чужбина от някой сайт дали мога да се включа в поръчката?

 • Преди седмица взех пакет от сивите въглени от Царството на наргилетата. Според мен съм попаднал на кофти партида, защото оставят МНОГО пепел. А преди няколко години пак тези сивите си бяха наред.
  Та ако минавате през царството, имайте предвид, че можете да се прецакате с тези въглени, поне от въпросната партида.
  На някой друг случвало ли му се е подобно нещо – сивите въглени да оставят супер много пепел?
  В царството, понеже ми е малко далеч да проверя още днес, има ли други въглени сносни – кокосови, например…?
  П.С. zadimeno.com е върхът, осъзнах колко грешки съм правил в подготвянето и пушенето на наргиле навремето. Евала на екипа!

 • Здравейте,

  Доста време не съм проверявал site-а. Виждам, че има някой нови неща и реших да споделя още малко от моя опит.
  Преди година можеби две си взех от тези въглени:
  http://www.shisha-world.com/lshop,showdetail,7449,e,1326220251-7738,shishakohle.cococha,2222,1,Tshowrub–shishakohle.cococha,.htm
  Като цяло доставката беше 10евро, но ние купувахме доста неща и си заслужаваше отвсякъде. Доста добро отношение от този site и доста бързо стигат нещата.
  Та за въглените. Паля ги на котлон най-често. Отнема доста време 10-15мин. След това около 10 мин да нагреят чашката. И около час пушене. Бях пробвал доста от въглените, които се предлагат тук и бих казал, че тези са много по добри, ако не искаш да правиш наргиле набързо.
  Не се чупят, оставят много малко пепел и отдават много дълго време температурата си.

  Купих си и от Cocobambo. Сега ги няма за съжаление. За мен те бяха малко по добри от горните. Отдават малко по слаба температура, но за сметка на това я отдават още по-дълго време. Може би 15мин повече.

 • За повечето, които следят форума пробвайте с тези – >http://gigadrinks.com/product/4635/vagleni-za-nargile-kokonara-1kg.html , ако няма от къде да си набавите „Коконара“ или „Кокобрико“ вършат работа палете ги на газов по – бързо става от ел. котлоните!

 • Coco Bali – страхотни въглени с качество на оригиналните Коконара. Има ги в „Арабеск“ в Студентски град. Цената им е 10 лева за килограм. Отделят малко пепел и издържат поне час и половина пушене. Може да ги има и на други места, разбира се. :)

 • Могат ли въглените да се палят със запалка? И от къде мога да поръчам сивите въглени? Благодаря предварително

 • Десислава

  Здравейте, много полезна информация намерих в сайта (: Един въпрос – след като се запали въгленът и се постави върху фолиото, трябва ли да се остави извесно време, за да загрее чашката или може веднага да се пуши?

 • Оставяш поне 5-10 минути да постоят въглените (в зависимост от това какви са) без да дърпаш. Горната половина на чашката трябва да е толкова гореща, че да не може да се докосне с ръка. Ако започнеш да дърпаш веднага, без да е загрята добре, най-много да изгориш горния слой на тютюна и да прецакаш сесията…

 • Аз си купих нещо интересно- газово котлонче за разпалване на въглени за наргиле.
  Работи с газовите патрончета от 190гр. ( тези за къмпинг котлончета и газови горелки). С него въглените се разпалват по-бързо отколкото с електрическия котлон. В този сайт го предлагат: http://shop.valerii.com/?cid=428&product=34142

 • Валентин

  Аз си взимам Cocoland

  Преди ги продаваха в магазинчето в Студентски което е до Манджа стрийт ,НО вече ги няма което е драма за мен.

  http://www.ebay.co.uk/itm/Cocoland-Coco-Land-Shisha-Hookah-Coal-Charcoal-60-pieces-not-ALFAKHER-COCOBUZZ-/151909701981?hash=item235e86195d:g:~dIAAOxyNo9Somyn

  – Разпалвам ги за 15мин от включването на котрола като стават червени НАД средата – ако избързате ще угаснат или ще си изгорите тютюна от мн дърпане
  – Карат около час
  – Супер малко пепел която не се разпада и разхвърча
  – започвам с 3 въглена след като се загрее свалям един и пуша така

  Има куриери „Gabco“ доставят от UK срещу 2лв. кг.

  АКо някой има желание може да пусне линкове с добри въглени в БГ да ги проверя.

 • Богомил

  Здравейте,откъде от Варна мога да си купя сиви въглени?На наргиле хаус май няма.

 • Здравейте!
  Купих въглени KEFO от царството много съм доволен палят се сравнително бързо и не оставят много пепел силно препоръчвам.
  Може би са малко скъпи 13лв. килограма.

 • Валентин

  Съвсем наскоро един приятел ми препоръча тези тук – https://www.olx.bg/ad/visokokachestveni-vagleni-za-nargile-prodava-ID6k582.html
  Рискувах и си купих кашон от 10кг (после разбрах, че могат и да ми „насипят“ по-малко), но съм много доволен засега – не смърдят и горят чудесно!

Leave a Reply